Версія для друку

В об’єктиві – ретроспектива вируючого університетського буття

У Палаці студентів відкрилася фотовиставка «Мій Університет!», підготовлена групою аналізу у сфері гуманітарної освіти та виховання молоді до 100-річного ювілею Альма-матер. В експозиції представлене вируюче університетське буття – більше 300 світлин, які охоплюють цілу епоху: від початку 1960-х років до наших днів. Фото дають змогу подивитися на ДНУ імені Олеся Гончара крізь призму часу, стати свідком вирішальних і повсякденних подій у навчальному, науковому, громадському, культурному і спортивному житті університету-ювіляра, побачити його успіхи і досягнення.

Відкриваючи експозицію, проректор з науково-педагогічної роботи у сфері гуманітарної освіти та виховання молоді, професор Валентин Іваненко сказав: «Готуючи цю виставку, ми отримали цікавий досвід прекрасної ретроспективи в кожному з підрозділів університету. Адже для того, щоб на стенді з’явилася певна світлина, кожен колектив мав визначитися, які саме події і особистості минулого та сучасного варто представити із такого багатоманітного й різноголосого університетського буття. Той величезний обсяг матеріалу, який теоретично можна вмістити на стендах, мабуть, міг би скласти не одну музейну експозицію. Але наша фотовиставка лише виокремлює певні грані буття, за якими – пам'ять поколінь студентів і викладачів».

Декан історичного факультету, професор Сергій Світленко наголосив на історіографічному значенні розміщених світлин: «Всі ці фотодокументи є цінними елементами для досліджень історії одного з найпотужніших і найавторитетніших закладів вищої освіти України. У їх епіцентрі – навчальний процес, виховання патріотів, міжнародне співробітництво».

Виставка містить кращі фотографії, надані усіма факультетами. У їхньому об’єктиві – наші найвидатніші випускники: Президент України (1994-2005) Леонід Кучма; легендарний ректор ДДУ (1964-1986), професор Володимир Моссаковський; видатний український письменник, Герой України, іменем якого названо ДНУ, Олесь Гончар; наші педагоги, науковці, митці, студенти, численні гості. А також – корпуси університету, колективи кафедр, академічні звершення, конференції, лекції, робота в лабораторіях, спортивні змагання, масові заходи, театральні вистави, подорожі.

Найбільші підбірки світлин презентували історичний факультет, факультет прикладної математики, економічний факультет, факультет фізики, електроніки та комп’ютерних систем, Центр соціальних ініціатив і волонтерства, група аналізу у сфері гуманітарної освіти та виховання молоді, наукова бібліотека імені Олеся Гончара. Наприклад, заступник декана з виховної роботи факультету прикладної математики Світлана Сірик розповіла про унікальні фото одного із засновників ФПМ – професора Віктора Чернишенка. А директор Центру соціальних ініціатив і волонтерства, заступник декана з виховної роботи факультету психології та спеціальної освіти, доцент Зоя Бондаренко звернула увагу на стенд університетських волонтерів: «У цих світлинах – щире серце і бажання допомагати всім, хто цього потребує: знедоленим дітям, пораненим військовослужбовцям, вимушеним переселенцям, літнім людям».

Відкриття виставки завершилося поетичним подарунком від наших талановитих колег: відомого ученого, професора кафедри проектування і конструкцій літальних апаратів Миколи Дроня, методиста Навчально-методичного центру доуніверситетської підготовки Лариси Демедецької, студентки факультету прикладної математики Анастасії Дудки.

Старший лаборант
групи аналізу у сфері
гуманітарної освіти та
виховання молоді ДНУ
Сергій Ляпін


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram