Версія для друку

ДНУ – 100: славімо тебе, Університете!

Vivat Academia!
Vivant professores!

Перлиною ювілейних заходів стало урочисте зібрання представників трудового колективу і студентства та святковий концерт «Славімо тебе, Університете!» у залі Дніпропетровського академічного театру опери та балету.

12 жовтня, у день золотого ювілею Alma mater, всіх, хто мав честь працювати та навчатися в ДНУ, об’єднала спільна професійна гордість. Адже за минуле століття університет виріс в один із найпрестижніших і найпотужніших закладів вищої освіти нашої країни.

Зазначимо, що нинішній рік став для Дніпровського національного університету особливо знаменним. Позаяк у 2018 році ніби зійшлися дві гілки історії – 100 років від дня заснування ДНУ та дня народження його випускника, великого українця Олеся Гончара, ім’я якого носить тепер університет. Відтак, солідний 100-літній вік став чудовою нагодою пригадати яскраві сторінки звитяжної історії закладу, відзначити високі здобутки його вихованців і вшанувати пам'ять славетних педагогів, які виховали не одне покоління фахівців, відомих чималим внеском у розвиток вітчизняної та світової науки і техніки.

Закономірно, що першим із цим великим ювілеєм усі покоління університетської родини привітав ректор, доктор фізико-математичних наук, член-кореспондент НАН України Микола Поляков. «Заснований у буремному 1918 році, наш університет із самого початку зарекомендував себе як авторитетний осередок вищої класичної освіти Придніпров’я, визнаний центр, навколо якого фокусувалося освітнє, наукове і культурне життя нашого краю. А з появою у 1950-х роках фізико-технічного факультету закладу пощастило стати не тільки класичним, а ще і ракетно-космічним, єдиним такого роду в Україні. Сьогодні, демонструючи високий рівень своєї інноваційної діяльності, ДНУ за даними різноманітних рейтингів стабільно входить до 10-ки кращих ЗВО України. Порівняймо: якщо у 1918 році, коли університет тільки відкривався, існувало лише чотири факультети та 19 спеціальностей, то нині налічується вже 16 факультетів, 70 бакалаврських та 65 магістерських спеціальностей. Працюють 16 спеціалізованих вчених рад, під керівництвом яких щороку захищаються 15-20 докторських та 100 кандидатських дисертацій. Усього за століття існування наш університет підготував більше 150 тисяч висококваліфікованих спеціалістів, які досягли значних кар’єрних висот і зробили достойний внесок у планетарну скарбницю знань. Ще більше розгорнути наукові дослідження, які отримали міжнародне визнання, нам дозволила проведена модернізація навчальної бази. Ми щиро пишаємося тим, що вдалося зробити! І все це беззаперечна заслуга багатотисячного колективу університету», – наголосив у своїй промові Микола Вікторович.

Високу оцінку діяльності нашого закладу дав і прибулий на урочистості перший заступник міністра освіти і науки України Володимир Ковтунець. Передавши вітання з нагоди ювілею від міністра Лілії Гриневич, Володимир Віталійович побажав Дніпровському національному подальшого зміцнення авторитету і творчої наснаги у провадженні нових планів задля долучення українських університетів до загальноєвропейського освітнього простору.

А від імені 3,5 мільйонів жителів Січеславщини кращий заклад вищої освіти регіону віншували заступник голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації Олег Кужман та голова Дніпропетровської обласної ради Гліб Пригунов. Разом із секретарем Дніпровської міської ради Олександром Санжаром вони розповіли про тісний зв'язок нашого міста та університету, а також запевнили спільноту ДНУ у подальшій підтримці з боку влади. «Адже ми розуміємо, якими важливими є комфорт і можливості самореалізації, аби наші студенти стали високоосвіченими і розвинутими особистостями», – підкреслили держслужбовці. Крім того, очільники регіону провели урочисту церемонію нагородження кращих співробітників університету, удостоєних відзнак за наказом Президента України. Зокрема, завідувач кафедри загальної психології та патопсихології Ірина Аршава нагороджена орденом Княгині Ольги ІІІ ступеня; начальник навчального відділу Ольга Верба – медаллю «За працю і звитягу»; голова профкомітету Олег Тупиця – званням «Заслужений працівник освіти України», а відзнаку Дніпропетровської обласної ради «За розвиток духовності» отримала багатолітній директор наукової бібліотеки ДНУ Світлана Кубишкіна.

Університетську громаду зі сцени також вітала народний депутат України, випускниця економічного факультету ДНУ Юлія Тимошенко. У своєму зверненні до квіту української освіти і науки вона побажала завжди отримувати повагу і високе визнання заслуг від народу України.

Теплі слова присвятили рідному університету й інші відомі й шановані вихованці. Серед них: керівник міжнародного проекту «Морський старт», Герой України Володимир Команов, академік-секретар відділення літератури, мови та мистецтвознавства НАН України і директор Інституту літератури імені Т.Г. Шевченка НАН України Микола Жулинський та ветеран ДНУ – легендарний професор Роман Абрамовський. У своїх промовах вони сфокусували увагу на тому, що саме талановита щоденна праця викладачів і студентів піднімає заклад до висот загального визнання. «Щиро віримо, що цей унікальний інтелектуальний потенціал нашого університету гарантує йому велике та гідне майбутнє!»

Наостанок, як і належить ювіляру, Дніпровський національний університет приймав подарунок – колоритну концертну програму від кращих артистів Дніпра та України.

Ми ж на порозі першого кроку в нове сторіччя так само бажаємо рідному університету нових наукових успіхів і процвітання!

Многая літа тобі, Alma mater!

Доповідь ректора М.В.Полякова на урочистостях з нагоди 100-річчя ДНУ

Інформаційно-аналітичне агентство
ДНУ ім. О.Гончара
www.dnu.dp.ua


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram