Версія для друку

Інсталяція «Лекторій» – подарунок міської влади до 100-річчя ДНУ

Відтепер головний корпус Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара прикрашатиме модерна інсталяція під промовистою назвою «Лекторій». Проект реалізований до 100-літнього ювілею університету за підтримки випускника університету, мера Дніпра Бориса Філатова.

У церемонії відкриття пам’ятного знака взяли участь перший заступник Міністра освіти і науки України Володимир Ковтунець, Дніпровський міський голова Борис Філатов, автор проекту, архітектор і художник Микита Шалений, ректор університету Микола Поляков.

Ректор Микола Поляков привітав усіх зі славним ювілеєм університету. «Хочу подякувати усім, хто реалізував цей творчий проект, який уже активно обговорюється і студентами, і мешканцями міста, – відзначив ректор. – Подібні інсталяції є в Німеччині, Іспанії, Нідерландах, містах України – Києві, Харкові, Одесі. Проте кожна з них має власне змістовне навантаження. Упевнений, композиція перед головним корпусом стане окрасою й університету, і нашого міста».

«Радий бути присутнім на 100-річчі Альма-матер, – відзначив Борис Філатов. – Як міський голова декларую, що ми прагнемо в нашому місті до майбутнього, будуємо модернове місто. І хоча сьогодні святкуємо 100-річчя класичного університету, у цьому випадку теж варто дотримуватися такого символізму – йти в майбутнє. Це дійсно контроверсійна модерна конструкція: хтось її сприймає із захопленням, а хтось заперечує. Зазначу, що в урбаністиці, містобудуванні часто приймаються нетрадиційні рішення, які спочатку не сприймаються оточенням, а потім стають привабливими. Вірю, що наш задум вдався – і ця інсталяція стане «родзинкою», візитівкою головного корпусу ДНУ».

Автор оригінального проекту Микита Шалений подякував міській владі за можливість реалізації задуму, керівництву університету – за сміливість і віру в проект. Микита Шалений ознайомив учасників урочистої церемонії із власним баченням інсталяції, відзначивши при цьому, що кожен може мати власну думку. Адже в цьому й полягає завдання мистецтва, щоб не обмежувати інтерпретації. «Моя версія полягає в тому, що ці стільці символізують нові ідеї та смисли, до яких треба прагнути, – пояснив автор. – Для того, щоб зайняти місце на певному стільці (а кожен із сімнадцяти стільців має назву: «Президент», «Прем’єр-міністр», «Олімпійський чемпіон» тощо) і вислухати лекцію, потрібно докласти певних зусиль. І коли людина здійснює ці зусилля над собою і починає розуміти нову універсальну мову, прагне пошуку нового, тоді вона здіймається і займає своє місце. У такому випадку суспільство рухається вперед». Микита Шалений надав інструкцію з користування стільцями: на них можна сидіти, відпочивати, фотографуватися. Збоку на стільцях є QR-код, тож приклавши до нього смартфона, можна зайти на сайт проекту й дізнатися все про нього. Там також є сторінка «Селфі», куди потрапляють усі фото з #лекторійінсталяція, а також сторінка «Супер-люди», присвячена видатним випускникам університету, які досягли значних висот у політиці, спорті, науці та інших сферах.

Володимир Ковтунець привітав університет зі 100-річним ювілеєм: «100 років для університету – це короткий вік, перехід від юності до молодості. Думаю, що така модернова ідея як інсталяція символізує порив молодості, готовність рухатися й підніматися вище. Хай вона надихає наступні покоління до творчої праці. І показує, що ваш університет, починаючи з найскладніших часів – початку минулого століття, і сьогодні – вже в третьому тисячолітті – творить, живе, розвивається, має успіхи».

Інформаційно-аналітичне агентство
ДНУ ім. О.Гончара
тел.: 374-98-20
www.dnu.dp.ua


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram