Версія для друку

Круглий стіл «Космічна освіта: минуле, сьогодення, майбутнє»

У Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара пройшов круглий стіл «Космічна освіта: минуле, сьогодення, майбутнє». Захід відбувся у рамках Всесвітнього тижня космосу та відзначення 100-річчя ДНУ на базі Інжинірингової школи Noosphere, що діє при університеті.

Круглий стіл об’єднав небайдужих до проблематики космосу людей. З вітальним словом до учасників заходу звернулися ректор університету Микола Поляков та голова правління ГО «Асоціація Ноосфера» Михайло Рябоконь. Ректор відзначив, що співпраця університету з Noosphere вже сьогодні дає помітні результати. Так, фахівці корпорації читають спецкурси студентам, переважно фізико-технічного факультету. Новітні методики, які вони застосовують, позитивно впливають на навчальний процес. Студенти під керівництвом досвідчених менторів в Інжинірингові школі виконують проекти, зокрема, «Студентська ракета». У корпорації працюють вихованці університету. Наприклад, до випускника фізико-технічного факультету Максима Харченка приїжджають консультуватися фахівці галузі з усієї України. Микола Вікторович побажав учасникам зібрання плідної роботи, а також прислухатися під час дискусій не лише до думки фахівців, а й до молоді.

Під час круглого столу відбулися три дискусійні панелі. Перша дискусія була присвячена вектору розвитку системи вищої освіти України; класичним та профільним університетам: перспективам та викликам; космічній освіті як точці перетину бізнесу і науки; тенденціям об’єднання спеціальностей. До обговорення цих питань долучилися проректор з наукової роботи ДНУ Сергій Оковитий; Генеральний директор Національного центру аерокосмічної освіти і молоді ім. А. М. Макарова Олексій Кулик; академік Академії інженерних наук України, доцент Черкаського державного технологічного університету Максим Бондаренко; завідувач кафедри конструкцій і проектування ракетної техніки Національного аерокосмічного університету ім. М. Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут» Андрій Кондратьєв.

Друга дискусійна панель стосувалася спеціальностей космічного напрямку: статистиці набору, проблемам підготовки кадрів, потребам потенційного працедавця і відповідності їм навчальних планів і технічної бази ЗВО; виробничій практиці та інжиніринговій лабораторії на базі університетів. Учасниками цієї дискусії були декан фізико-технічного факультету ДНУ Сергій Давидов, завідувач кафедри космічних інформаційних технологій ДНУ Юрій Ткачов, заступник Генерального директора по персоналу «Південмашу» Віталій Патока, студент п’ятого курсу кафедри космічних інформаційних технологій Богдан Букаєв.

У третій панельній дискусії спікери зосередилися на зарубіжному досвіді підготовки фахівців космічної галузі; механізмах розвитку системи освіти в умовах децентралізації; бренді університету та факторах, що впливають на його становлення; майбутньому профільної космічної освіти. В обговоренні взяли участь проректор з науково-педагогічної роботи у сфері міжнародного співробітництва ДНУ Михайло Д’яченко, директор з розвитку міжнародного бізнесу космічної компанії Firefly Space Systems Inc.Джон Іселла, радник голови Дніпропетровської обласної держадміністрації Юрій Голік.

Інформаційно-аналітичне агентство
ДНУ ім. О.Гончара
тел.: 374-98-20
www.dnu.dp.ua


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram