Версія для друку

Хіміки ДНУ провели найбільший в Україні експеримент з розкладу перекису водню!

На цьогорічному фестивалі науки, техніки і сучасних технологій Interpipe TechFest цікавою локацією із купою відвідувачів стала ХімЛаб. Спеціально для неї студенти хімічного факультету Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара Євген Козирєв, Марина Іванова, Анатолій Петрійчук, Олексій Слон та Костянтин Турчак під керівництвом завідувача НДЛ теоретичних та прикладних проблем хімії, кандидата хімічних наук Віталія Пальчикова підготували програму із-понад 30 видовищних експериментів із хімії.

Протягом двох днів фестивалю були продемонстровані експерименти з рідким азотом, сухим льодом, газоподібним воднем та гелієм, вибуховими сумішами, кольоровими димовими шашками, розкладом деяких солей, самозайманням та горінням натрію, цинку, алюмінію та магнію. Усі охочі мали можливість взяти участь у проведенні експериментів із отримання справжнього срібного покриття, цинкування мідних монет, вирощування "фараонових змій", забарвлення вогню у різні кольори та багато іншого.

Кульмінацією дійства став найбільший в Україні експеримент з каталітичного розкладу 70 кг концентрованого розчину перекису водню. Як відомо, перекис водню за наявності каталізаторів розкладається на воду та газоподібний кисень. Якщо у розчин додати миючий засіб, то при цьому утворюється значна кількість густої піни. За даними порталу «Інформатор», хімічний мега-дослід посів друге місце серед дев’яти найвидовищних подій технофесту, залишивши позаду новітній БТР-4МВ1 та окуляри від Google Glass.

«Приємно відзначити неабиякий інтерес до локації ХімЛаб як серед дітей, так і дорослих. Для них це була унікальна можливість взяти участь в наукових експериментах, зробити селфі з хімічним обладнанням та поставити нам, фахівцям, будь-яке запитання із хімії чи науки», – поділився враженнями від фестивалю Віталій Пальчиков.

За оцінками організаторів, цьогорічний TechFest став наймасовішим за всю історію – загальна кількість відвідувачів за два дні склала близько 17 000. А студенти хімфаку ДНУ вже мають нові ідеї для наступного фестивалю 2019 року!

Відео з фестивалю за посиланнями:

https://www.youtube.com/watch?v=yOWv9e9DU2s

https://www.youtube.com/watch?v=waD06dueSc4

https://www.youtube.com/watch?v=A6z7LD0-kmI

https://www.youtube.com/watch?v=LZyQDIC-ODs

НДЛ теоретичних та прикладних проблем хімії ДНУ


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram