Версія для друку

Студенти ДНУ – чемпіони олімпіади з програмування

14 та 15 вересня 2018 року на факультеті прикладної математики Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара проходив ІІ етап Всеукраїнської студентської олімпіади з програмування. Олімпіада входить до складу Міжнародної студентської олімпіади з програмування ACM ICPC, а другий етап Олімпіади вважається ¼ фіналу першості світу. В результаті, абсолютним чемпіоном Дніпропетровської області та Центрального регіону України стала команда DNU_Ducks.

Згідно з наказом Міністерства освіти і науки України № 307 від 30 березня 2018 року, наш університет був призначений базовим для проведення І та ІІ етапу Олімпіади в 2018-2020 рр. у Центральному регіоні України. Під час змагань задіювалися комп’ютерні класи факультету прикладної математики ДНУ та Ліцею інформаційних технологій при ДНУ ім. Олеся Гончара.

Для участі у другому турі Олімпіади команди українських університетів згруповувалися за п’ятьма регіонами: Північний, Східний, Центральний, Південний, Південно-західний, Західний. До Центрального регіону було віднесено Дніпропетровську, Полтавську, Черкаську та Кіровоградську області. Всього у змаганнях на базі нашого університету взяли участь 90 учасників та 20 тренерів у складі 31 команди з 24 навчальних закладів Дніпра, Кам’янського, Кривого Рогу, Кропивницького, Полтави та Черкас. Серед учасників також були п’ять команд школярів-ліцеістів.

Інтелектуальні змагання тривали два дні: 14 вересня відбулося урочисте відкриття, жеребкування та пробний тур, а 15 вересня проведено основний тур Олімпіади й церемонію нагородження переможців.

Урочисте відкриття Олімпіади на факультеті прикладної математики розпочалося зі слів привітання першого проректора ДНУ, професора Олександра Кочубея та декана факультету, члена-кореспондента НАН України, професора Олени Кісельової. Вони відзначили, що турнір проходить напередодні важливої для університету події – святкування 100-річного ювілею від дня заснування, й побажали учасникам успіху. А виконавчий директор IT-Dnipro Community Євген Гостіщев наголосив, що у Олімпійських змаганнях – головне не перемога, а участь, а в житті найголовніше – не тріумф, а боротьба.

Початку Олімпіади передувало жеребкування, адже усі учасники мали бути в рівних умовах. Самі інтелектуальні змагання тривали п’ять годин. За правилами Олімпіади, кожній команді з трьох студентів надавався один комп’ютер. Для розв'язання задач використовувалися мови програмування: С, С++, Java, Pascal, Python. Користуватися допоміжними джерелами інформації, словниками чи електронними пристроями суворо заборонялося. Перевірка розв’язків здійснювалася автоматично через мережу Інтернет, із використанням он-лайн системи проведення олімпіад Ejudge.

За результатами турніру, найвищу сходинку посіла команда факультету прикладної математики нашого університету DNU_Ducks. Це студенти спеціальності «Системний аналіз» Євгенія Крищик і Володимир Шаравара та студент спеціальності «Інженерія програмного забезпечення» Андрій Селиванов. Вони стали абсолютними чемпіонами Дніпропетровської області та Центрального регіону України.

Ще три команди Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара – DNU_47th_Bit (студенти спеціальності «Інженерія програмного забезпечення» Владислав Бондар, Данило Сівер, Даниїл Тищенко), DNU_Dodger (студенти спеціальності «Статистика» Віолетта Підволоцька, Олександр Ковальчук, Денис Рачко) та DNU_Quantum – відповідно посіли друге і треті місця в нашій області, а також друге, шосте та сьоме місця в Центральному регіоні України. Тренером усіх команд Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара є доцент кафедри комп’ютерних технологій факультету прикладної математики Олександр Хижа.

Таким чином, у фінал України, що відбудеться в жовтні 2018 року, пройшли наступні команди ДНУ імені Олеся Гончара – DNU_Ducks , DNU_47th_Bit та DNU_Dodger.

Церемонія нагородження розпочалася зі школярів, які хоч і є позаконкурсними учасниками студентської олімпіади, але вже створюють неабияку конкуренцію нашим студентам. Смачними тортами учнів нагородила компанія DataArt.

А на студентів-переможців та тренерів чекали дорослі подарунки від IT-компаній Дніпра, учасників IT Dnipro Community. Їх урочисто вручили виконавчий директор IT Dnipro Community Євген Гостіщев та інші члени об’єднання – представники компаній DataArt, Luxoft, Dinarys, ISD, SoftServe, Sitecore, RubyGarage.

Кафедра комп'ютерних технологій


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram