Версія для друку

Надзвичайні і Повноважні Посли країн Вишеградської четвірки відвідали ДНУ

Метою візиту на Дніпропетровщину керівників дипломатичних місій країн Вишеградської четвірки було налагодження зв’язків з регіонами України. Високі гості зустрілися з ректором Дніпровського національного університету Миколою Поляковим, проректором Михайлом Дяченком та деканом факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства Іриною Поповою.

«Коли ми відвідуємо регіони, ми обов’язково зустрічаємося із представниками академічних установ, – наголосив Посол Чеської Республіки в Україні Радек Матула. – Ми розуміємо значення вашої роботи. Виховання молодого покоління – це фундамент для подальшого розвитку економіки, бізнесу і взагалі усіх сфер. Також ми прагнемо зустрічатися зі студентами».

Ректор університету, член-кореспондент НАНУ Микола Поляков подякував за увагу до Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара: «Нині наш університет співпрацює із 112-ма закордонними університетами і науковими установами, із них 62 угоди укладено із університетами країн Євросоюзу, – наголосив ректор. – Зокрема університет нині реалізує два проекти із чеськими партнерами: Університетом Томаша Бата в місті Злін (в галузі міжнародних економічних відносин) та із Національною бібліотекою Чеської Республіки (в галузі філологічних наук). Також за двома угодами працюємо із університетами Словаччини: з Університетом ім. Павла Йозефа Шафарика в місті Кошице спільні науково-дослідні роботи виконуються в галузі хімії, а в минулому році наші вчені виграли грант «NSP SAIA» на проведення ще одного проекту від цього університету. Із угорським Університетом міста Дебрецен у ДНУ виконувався двохрічний проект в галузі геоботаніки, ґрунтознавства та екології. Тож ми відкриті до співпраці і маємо міцні наукові альянси», – підсумував ректор.

Надзвичайний і Повноважний Посол Словацької Республіки в Україні Юрай Сівачек зауважив, що представники політичних і бізнесових кіл його держави із зацікавленістю сприймають інформацію про розвиток нашого регіону, адже вважають його дуже інвестиційно привабливим.

Надзвичайний і Повноважний Посол Угорщини в Україні Ерно Кешкень наголосив на історичному значенні цього візиту для його країни: «Угорщина нині є куратором Вишеградського блоку, тому прагнемо налагоджувати неформальні зв’язки із різними колами на рівні регіонів».

Також посли висловили зацікавленість у розвитку філологічних зв’язків. Декан факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства професор Ірина Попова підкреслила, що колеги зацікавлені у розширенні номенклатури слов’янських мов, які викладаються і вивчаються на факультеті: «Сьогодні у нас в навчальному плані є дисципліни з 15 мов світу, наші студенти вивчають по 2-3 іноземні мови, і слов’янські мови часто обирають для вивчення як третю мову. Зокрема, на факультеті можна вивчати, крім української, російську, польську, болгарську і словацьку мови. Ми зацікавлені в прийомі на роботу носіїв мов, які будуть давати студентам ґрунтовні знання, також вітаємо стажування наших молодих науковців в країнах-партнерах, що також удосконалює мовну практику», – зазначила Ірина Степанівна.

Високі гості наголосили, що їхні країни пропонують багато програм для навчання студентів і стажування викладачів і порадили студентам слідкувати за інформацією на офіційних сторінках амбасад та навчальних центрів:

https://apply.stipendiumhungaricum.hu/
https://www.scholarships.sk/en/
https://www.studyin.cz/
https://studyinprague.cz/
http://studyinpoland.pl/ua/

Інформаційно-аналітичне агентство
ДНУ ім. О.Гончара
тел.: 374-98-20
www.dnu.dp.ua


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram