Версія для друку

ДНУ – лідер за кількістю сесій роботи з базами даних Scopus і Web of Science

За підрахунками МОН, за перші сім місяців передплати Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара показав найвищу серед ЗВО України активність користувальницьких сесій у міжнародних базах даних.

У жовтні 2017 року Міністерство освіти і науки України вперше за кошти держбюджету централізовано підключило до наукометричних баз 103 українських ЗВО та наукових установ МОН. У результаті конкурсу Дніпровський національний університет тоді отримав доступ до обох всесвітньо визнаних баз даних – Scopus і Web of Science.

Із першого місяця підключення у МОН постійно вивчали активність та динаміку використання абонентами доступу до цих баз і виявили досить позитивну тенденцію. «Якщо в перший місяць через ці підключення було зроблено 22,5 тисяч запитів, то зараз цей показник зріс більш як втричі – близько 70-75 тис запитів на місяць. А в грудні, наприклад, кількість запитів взагалі перетнула позначку в 100 тисяч. Бачимо, що користування базами є затребуваним серед українських науковців, допомагаючи їм інтегруватися в світову наукову спільноту», – зазначили в директораті науки МОН України.

Зважаючи на це, в міністерстві прийняли рішення про відбір на другий цикл підключення. Тепер українські ЗВО можуть знову позмагатися за безкоштовну передплату до баз даних Scopus та Web of Science. Конкурс планується оголосити вже найближчим часом. Під час його проведення враховуватимуть такі показники, як: кількість публікацій у наукових журналах, включених до Web of Science та Scopus, можливість надання доступу до баз представникам інших організацій тощо.

За словами представників міністерства, у 2018 році на забезпечення передплати закладено більше коштів, ніж торік. Планується, їх вистачить на підключення ще близько 110 закладів. Проте загальною метою нині є отримання так званої національної ліцензії, яка дозволить підключити до Scopus і Web of science не тільки наші університети та наукові установи, а й заклади, підпорядковані іншим міністерствам – МОЗ, Міноборони, МВС тощо, а також наукові установи НАН та галузевих академій.

За матеріалами сайту Міністерства освіти і науки України


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram