Версія для друку

День слов’янської писемності і культури в ДНУ

21 травня на факультеті української й іноземної філології та мистецтвознавства ДНУ ім .О. Гончара відбувся науково-просвітницький захід до Дня слов’янської писемності та культури, який організувала кафедра загального та слов’янського мовознавства разом із Дніпропетровським відділенням Малої академії наук (МАН).

24 травня увесь слов’янський світ відзначає день створення слов’янської абетки та вшановує пам’ять православних братів Кирила і Мефодія, засновників слов’янської писемності. Філологи нашого університету не могли залишитись осторонь цієї визначної події, адже ми всі добре пам’ятаємо вислів «Спочатку було слово».

На захід були запрошені учні 9–11 класів Дніпровських шкіл (СЗШ № 114, СЗШ№ 123, ССЗШ № 142), перед якими виступили учні-слухачі МАН та студенти 2-го курсу спеціальності «Слов’янські мови та літератури (переклад включно)». Зустріч розпочалась зі вступного слова доцента кафедри І. І. Турути, вона зосередила увагу слухачів на значенні створення слов’янської писемності для культури слов’янських народів, на значенні старослов’янської мови для становлення та розвитку багатьох національних слов’янських мов, а також розповіла про кафедру загального та слов’янського мовознавства, одну з найстаріших кафедр університету, яка разом з університетом у 2018 році святкує свій 100-річний ювілей.

Слухачі МАН, які вже мають певний досвід підготовки наукових доповідей та власних наукових досліджень, запропонували нашим гостям цікаві розповіді про діяльність слов’янських просвітителів Кирила і Мефодія, про особливості двох слов’янських абеток – кирилиці та глаголиці.

Студенти підготували презентації про цікаві факти з історії та сьогодення української й російської мов, а також польської мови, яка не створювалась на основі слов’янської абетки, але на рівні з іншими входить до сім’ї слов’янських мов. До того ж польська мова – одна зі слов’янських мов, вивчення яких забезпечує кафедра загального та слов’янського мовознавства. Розповідь студентів про польську мову доповнила доцент кафедри Ю. В. Датченко, викладач цієї мови.

Студенти підійшли до свого завдання досить креативно і для того, щоб урізноманітнити форму викладу пропонованого слухачам матеріалу, підготували міні-опитування, за допомогою яких заохочували школярів до спільної розмови, читали вірші українською та польською мовами, показували спільні та відмінні риси між слов’янськими мовами, зокрема, за допомогою міжмовних омонімів (наприклад: укр. качка– рос. качка, укр. вродливий– рос. уродливый та інші).

Символічно, що зустріч відбулась в аудиторії імені академіка О. М. Трубачова, вченого зі світовим іменем, дослідника слов’янських мов, який свого часу закінчив наш університет зі спеціальності «Російська мова та література». Школярі мали змогу ознайомитися з експонатами стендів, присвячених науковій діяльності О. М. Трубачова, та його книгами.

Із розмов наших гостей вже після закінчення зустрічі ми довідались, що вони отримали нові знання про слов’янські мови, про їхню історію, загалом – про слов’янську культуру. І ми сподіваємось, що ці нові знання збагатять духовний світ школярів, адже знання – це головне багатство людини, вони дозволяють їй удосконалюватись, відкривають нові можливості.

Сподіваємось, що наші студенти (а вони своїми розповідями, самостійно підготовленими презентаціями щиро демонстрували любов до обраної професії) зацікавили когось із гостей, і, можливо, декого з них ми побачимо 1-го вересня серед першокурсників спеціальності «Слов’янські мови та літератури (переклад включно)» або ж на інших спеціальностях нашого факультету.

Ми вдячні працівникам обласного відділення МАН, особливо методисту Ю. Л. Козачок, за допомогу у проведенні заходу і сподіваємось на подальшу плідну співпрацю, адже ми разом робимо одну справу – допомагаємо молоді оволодіти новими знаннями.

Ірина Турута, доцент кафедри загального та
слов’яського мовознавства


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram