Версія для друку

Дослідження майбутнього представив студент фізтеху і здобув третє місце

Студент кафедри систем автоматизованого управління фізико-технічного факультету ДНУ посів третє місце на Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт за спеціальністю «Авіоніка». Іван Саєнко презентував концептуальні рішення та моделювання супутникових мереж комутації пакетів із наземними, авіаційними та космічними користувачами.

Авіоніці притаманно багато граней. Це: управління сучасними літальними апаратами і системами з багатьох літальних апаратів; управління комплексним функціонуванням літальних апаратів та наземної інфраструктури їх забезпечення і використання. Тому сучасна авіоніка застосовує новітні системи управління, навігації й орієнтації, передові телеметричні системи, сучасні радіотехнічні системи, телекомунікаційні системи та інше. А ще помітнішим стає нерозривний зв'язок авіаційних і космічних об’єктів (найяскравіший приклад цього – використання в авіації супутникових навігаційних систем).

Усе це різноманіття граней авіоніки й було представлене у дослідженнях і розробках студентів із різних ЗВО України на Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт, другий етап якого відбувся у Національному аерокосмічному університеті імені М.Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут». Кожну роботу відрізняли цікавість та актуальність, оригінальність рішень і практична значимість результатів. А головне – високий рівень знань і професійного досвіду учасників, а також їхня неймовірна здатність вирішувати складні завдання.

Робота Івана Саєнка базувалася на дослідженні різних аспектів побудови та застосування перспективних супутникових мереж зв’язку. Зокрема, була детально відпрацьована концепція супутникової мережі комутації пакетів, побудована на орбітальних угрупованнях різної висоти. Супутникова мережа застосовується для передачі навантаження, яке надходить від наземних, авіаційних та космічних користувачів (наприклад – супутників дистанційного зондування Землі). Серед низки технічних рішень, які увійшли до концепції, – поєднання технологій передачі інформації на основі програмно керованих оптичних ліній міжсупутникового зв’язку й трансляції службової інформації мережі радіолініями за технологіями навігаційних систем. Розроблена імітаційна модель супутникової мережі надала можливість дослідити запропоноване концептуальне рішення. Адже досліджена нашим студентом супутникова система зв’язку належить до систем завтрашнього дня, концепції яких людство вже сьогодні активно вивчає і планує. За результатами національного конкурсу, Іван Саєнко здобув почесне третє місце та був нагороджений дипломом ІІІ ступеня і цінними подарунками.

Проблеми новітніх супутникових мереж зв’язку студент-фізтехівець досліджує вже три роки. Результати представлені в шести публікаціях, серед яких – і стаття у фаховому збірнику наукових робіт. Науковою роботою хлопець займається творчо, наполегливо та з великим задоволенням, відмінно навчається й у вільний час встигає працювати в ДП «КБ «Південне» імені М.К. Янгеля», поєднуючи політ мрії і кропітку працю. Іван Саєнко – добрий приклад для студентів фізико-технічного факультету, які прямують до нових орбіт розвитку космічної галузі України та всього людства.

Кафедра систем автоматизованого управління


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram