Версія для друку

Свято чистоти – нова традиція відпочинку в ДНУ

Факультет міжнародної економіки ДНУ ім. О. Гончара спільно з ініціативною групою Natu_RA, діяльність якої направлена на благоустрій зон відпочинку нашого міста, влаштував суботник у парку ДНУ поруч з головним корпусом на проспекті Гагаріна.

Організатори запропонували стати учасником акції кожному, хто цінує красу і чистоту навколо себе, та облаштувати власними зусиллями порядок і гармонію. Інформацію про запланований захід поширили через соцмережі. У результаті, до прибирання активно й добровільно долучилися окрім студентів факультету міжнародної економіки на чолі з головою студентської ради Анастасією Єрак та викладачів кафедр, представники історичного, юридичного факультетів, біолого-екологічного факультету та факультету медичних технологій діагностики та реабілітації. Спортсмени, які тренуються щодня у парку, також розділили ініціативу та практикували новий європейський тренд – плогінг, започаткований у Швеції, яка відома своєю екологічністю та зеленими суспільними ініціативами.

«Мета суботника – перетворити прибирання на нову форму екологічного відпочинку, де студенти, викладачі та місцеві жителі піклуються разом про простір, в якому спільно існують, – відзначила Марина Кальніцька, старший викладач кафедри менеджменту та туристичного бізнесу факультету міжнародної економіки, представниця ініціативної групи Natu_RA. – Ми хочемо спільними зусиллями навести лад у місті, започаткувати нову традицію соціально-відповідального відпочинку та закласти нові цінності у старі дії. Адже тільки особистим прикладом можна впливати на свідомість молодого покоління та змінювати світ на краще». «Добровільна акція – еко-суботник викладачів і студентів із залученням громадських організацій передбачає спілкування викладачів, студентів, місцевих жителів в іншому форматі. Вдячна усім, хто підтримав нашу ініціативу», – відзначила учасниця акції, декан факультету міжнародної економіки Наталя Стукало.

Формат суботника передбачав елементи свята – лунала музика у виконанні професійного діджея Дніпра Олександра Гурова, партнери заходу надали безкоштовно питну воду та яблука. Про весь необхідний інвентар і техніку подбала адміністративно-господарська частина університету.

Першокурсниця біолого-екологічного факультету Марія Токар прийшла на суботник, щоб разом зі своїми однокурсниками навчити учасників акції правильно сортувати сміття. «Наприклад, бажано окремо сортувати скло, яке може багато разів перероблятися, чистий папір окремо від брудного, бо забруднений важче переробити, також краще окремо сортувати кришечки від пластикових пляшок, бо вони зроблені з ціннішого пластику, – розповіла Маша. – Це досить складно і незвично для українців, але ми намагаємося. «Екологія» – моя спеціальність, яка мені дуже цікава, намагаюся просувати серед знайомих екологічні тренди. Також як член громадської організації «Ти потрібен Україні!», беру участь у проекті, направленому на зменшення у кав’ярнях кількості паперових стаканчиків, які не переробляються. У рамках проекту кав’ярні роблять знижки для тих, хто приходить зі своєю чашкою. Загалом вважаю, що треба починати сортувати кожному вдома хоча б папір. Наразі ми розробляємо мапу з пунктами прийому сортованого сміття і хочемо впроваджувати належні умови для сортування в нашому місті, співпрацюючи з владою».

Протягом трьох годин активного прибирання учасники суботника розчистили пішохідні доріжки, підмітали, позбирали й посортували сміття. До акції долучилися й представники громадської організації «Чистий Дніпро». Так, Катерина Торохтієва зазначила, що на рахунку молодої організації це друга акція. «Ми хочемо зробити парк біля ДНУ, де завжди відпочиває багато містян, чистішим, – сказала Катерина. – Коли ми робимо світ навколо нас охайнішим, то стаємо чистішими й самі, і наша свідомість».

Інформаційно-аналітичне агентство
ДНУ ім. О.Гончара
тел.: 374-98-20
www.dnu.dp.ua


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram