Версія для друку

16 років дружби

Cтуденти Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара – члени громадського об’єднання Центр соціальних ініціатив і волонтерства організували дозвілля для дітей центру «Довіра». До складу дружньої команди волонтерів увійшли студенти геолого-географічного факультету і факультету психології та спеціальної освіти.

Уже не одне покоління волонтерів долучилося до долі його вихованців. Напевно, то за покликом душі: студенти нашої alma mater ніколи не відмовляли у допомозі тим, хто цього потребує.

Відомий усім як міський дитячий будинок № 1 на Тополиній, 33 або за новою назвою – комунальний заклад соціального захисту «Центр соціальної підтримки дітей “Довіра”» Дніпровської міської ради, – один із тих закладів, який знаходиться під опікою студентів-волонтерів ДНУ вже багато років. Якщо дитбудинку виповнилось двадцять років, то шістнадцять із них відзначені участю у його житті небайдужих студентів і викладачів ДНУ. Приємно, що у вирі часу традиції милосердя зберігаються й зміцнюються. Серед тих, хто дбає про них в університетському товаристві, є люди з добрим серцем – від ректора Миколи Полякова, який дав путівку в професійне життя дванадцятьом вихованцям дитбудинку, до наймолодшої волонтерки – Марії Педан, студентки другого курсу факультету психології та спеціальної освіти.

Марія Педан з неприхованою радістю розповіла про ці відвідини. «Тільки ми увійшли на подвір’я дитячого будинку, діти, які гралися на вулиці, підбігли до нас й почали знайомитися, обійматися, проводити до своїх груп. З самого початку кожен волонтер знав свої обов’язки та дотримувався чіткого плану пізнавально-розважальної програми. Для дітей старшої групи провели відразу два заходи: міні-тренінг з розвитку вмінь гри в шахи, інтерактивну режисерську гру. Після ігор просто спілкувалися. Старшій групі більше сподобалася інтерактивна режисерська гра у виконанні волонтерів Аліни Марченко (ДС-17-1), Марії Педан (ДК-16-1), Діани Квятковської, а середній групі – міні-тренінг із шахів, який проводив Юра Панін (група ГГ-15-1). Згодом діти ініціювали гру в нарди, в яку навіть навчили грати …дівчат-волонтерок. «Грати з ними було дуже весело й приємно!» – захоплено розповідала координатор Центру соціальних ініціатив і волонтерства, організатор поїздки Аліна Марченко.

Час із 14-ої години добігав 17-ої… Втомлені, але сповнені ентузіазму студенти пішли до останньої, молодшої групи. З дітьми молодшої групи студенти малювали «Дерево дружби», вчили кольори, читали книжки та просто гралися і спілкувалися з ними. «Наймолодші вихованці дуже не хотіли відпускати нас, вигадували різні способи затримати нас ще хоча б на хвилинку», – засвідчила учасниця поїздки, волонтерка, студентка Коледжу ракетно-космічного машинобудування Діана Квятковська.

«Важливо не тільки привезти подарунки та пограти з ними в корисні ігри, а й поспілкуватися, вислухати, почути та морально підтримати цих дітей. Вони ж цього так потребують. Ось тому наші волонтери не забувають про це», – говорить студентка спеціальності «Спеціальна освіта» Оксана Карась.

Безумовно ж, у гості ніхто не приїздить з порожніми руками… Волонтери привезли вихованцям центру «Довіра» дуже багато солодощів і фруктів. Кожній дитячій групі подарували по комплекту шахів, щоб набуте уміння грати не забувалося, оскільки гра в шахи є корисною для розвитку логічного мислення. Також кожному вручили іграшки, комплект зошитів, канцтоварів, книжки для різного віку. «Такі речі для дітей ніколи не бувають зайвими!» – сказав нам студент геолого-географічного факультету, активний волонтер Юрій Панін.

Поверталися студенти додому вже запізно, приємно втомлені, але дуже щасливі. Бо допомогли вихованцям центру підтримки дітей «Довіра» почуватися задоволеними від спілкування, дозвілля й зустрічі зі старшими друзями! До нової зустрічі, наші юні друзі!

Зоя Бондаренко,
керівник Центру соціальних ініціатив
і волонтерства ДНУ імені Олеся Гончара, доцент


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram