Версія для друку

П'ятий рік поспіль – восьмий в міжнародній базі даних Scopus

За підсумками 2017 року в міжнародній наукометричній базі Scopus Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара впевнено посів 8-му сходинку. Це найвищий результат серед дніпровських університетів.

Моніторинг, на підставі якого створювався рейтинг українських ЗВО, проводився видавничою службою «УРАН» на замовлення Освіта.ua. Усі рейтингові дані формувалися на показниках бази даних Scopus, яка є інструментом для відстеження цитованості наукових статей, які публікуються навчальним закладом або його співробітниками. Станом на квітень 2018 року до цієї бази даних усього було включено 162 заклади вищої освіти України, що на 26 навчальних закладів більше ніж торік.

Зокрема, в таблиці рейтингу українські ЗВО ранжувалися з урахуванням індексу Гірша – кількісним показником, що базується на кількості наукових публікацій і кількості їх цитувань. Відповідно, маючи у своєму активі 40 пунктів за індексом Гірша, ДНУ імені О.Гончара посів 8-ме місце серед університетів України. Цю позицію наш університет упевнено утримує вже кілька років поспіль.

«Зараз наш університет готується до підтвердження свого статусу національного закладу вищої освіти, а також до атестації наукової діяльності, –розповів ректор ДНУ, член-кореспондент НАНУ Микола Поляков. – Обидва ці заходи тісно пов’язані з публікативною активністю наших співробітників, і зокрема, зі статусом університетських наукових видань. І це дуже важливо, адже, як відомо, найбільш визнаними в науковому світі базами даних є саме Scopus та Web of Science. Включення наукових журналів і розміщення публікацій у них є дуже важливим при формуванні загального переліку наукових фахових видань України. Зокрема, цього року за новим порядком були визначені три категорії наукових видань, серед яких категорію А складають журнали, внесені саме до цих двох наукометричних баз. Приємно, що ДНУ вже має чотири наукові журнали, які точно увійдуть до цієї категорії. Та на цьому ми не збираємося зупинятися, бо маємо понад 30 фахових наукових видань. І багато з них уже практично готові, аби подати заявку на включення до цих авторитетних баз даних», – прокоментував Микола Вікторович.

«У наукометричній базі Scopus наш університет вже має близько 3 500 публікацій та індекс Гірша зі значенням 40, що й дозволило нам отримати 8-ме місце у рейтингу. І ми й надалі продовжуватимемо працювати над включенням низки наших наукових видань до цієї всесвітньовідомої бази. А от у іншій міжнародній наукометричній базі Web of Science у нас розміщено 3 000 наукових публікацій та чотири наукових журнали. За цим показником наш університет посідає друге місце в Україні, одразу після Київського національного університету імені Т. Шевченка, – повідомив проректор з наукової роботи Сергій Оковитий.

До слова, інші дніпровські ЗВО посідають дещо нижчі сходинки: Український державний хіміко-технологічний університет – 16 (31 пункт); Дніпропетровська медична академія Міністерства охорони здоров’я України – 23 (26 пунктів), Національна металургійна академія України – 41 (14 пунктів); Дніпровський національний університет залізничного транспорту імені академіка В. Лазаряна – 79 (9 пунктів), Національний гірничий університет (нині – «Дніпровська політехніка») – 104 (6 пунктів).

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram