Версія для друку

Аматорський театр студентів і проза Олеся Гончара

З нагоди 100-ліття від Дня народження видатного українського письменника Олеся Гончара на економічному факультеті відбулися численні заходи, присвячені вшануванню пам’яті Олеся Терентійовича.

Зокрема, відкрита лекція, проведена доцентами кафедри статистики, обліку та економічної інформатики Вікторією Дмитрієвою та Наталією Бондаренко, де присутні дізналися про відомі й малознані сторінки життя письменника. Історіями, пов’язаними із публіцистичною творчістю Олеся Гончара, також поділилася завідувач кафедри банківської справи професор Олена Шевцова.

Протягом останніх двох тижнів усі бажаючі мали змогу насолодитися чудовими малюнками на першому поверсі корпусу, що створювалися для конкурсу за мотивами творчості Олеся Гончара. Переможцем обрали плакат, представлений студентами ІІ курсу спеціальності «Економіка».

Але найбільше глядачам припала до душі вистава «Сторінками творчості Олеся Гончара», організована радою студентів економічного факультету.

До уваги присутніх був представлений уривок із роману «Прапороносці». Фронтові товариші Брянський, Сагайда і Черниш, яких бездоганно втілили студенти Федір Могильний, Олександр Бордусь та Сергій Кравченко, згадували про юність, перше кохання, красу вірності почуттів в окопах в умовах страшної війни. «Він прийшов у літературу молодим у час, коли Європа і світ стікали кров’ю від найстрашнішої у світі війни. Прийшов і став прапороносцем миру» – таким був лейтмотив студентської вистави.

Фронтова «наука» навіки закарбується в серці Олеся Гончара. Найпліднішими для автора виявилися 60-ті роки, коли були написані непересічні в українській літературі романи, серед яких і роман «Собор». Актори-аматори – Анастасія Сердюк, Олександр Коротя та Юрій Гуртовий – розповіли історію звичайної української жінки, яка сумує за своїм Іваном, що був відправлений до іншої країни. І хоча смуток переповнює душу Віруньки, проте вона не здалася, взявши весь тягар обов’язків на свої жіночі плечі.

Викладач кафедри статистики, обліку та економічної інформатики Дар’я Бесчастна, яка була ініціатором створення цього студентського театру, зазначила: «Економічний факультет пишається своїми студентами, які вміють не лише рахувати та прогнозувати, але і вдало перевтілюються в героїв романів Олеся Гончара – видатного письменника, студента нашого університету, людини, що мала непересічний талант та активну громадську позицію».

Сподіваємося, що наші студенти не тільки дізналися щось нове, але і взяли за приклад для себе життєвий шлях і бачення світу Олеся Гончара.

Ростислав Покутинський
студент ІІІ курсу
спеціальності «Прикладна статистика»


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram