Версія для друку

Гончарівські читання в музеї-садибі Олеся Гончара

3 квітня у музеї-садибі Олеся Гончара на околиці міста Дніпра на вулиці Клубній, 25, відбулися Гончарівські читання з нагоди 100-річного ювілею славетного письменника, Героя України, випускника Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, нашого земляка Олеся Гончара. Організатор заходу – кафедра української літератури факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства ДНУ.

У цьому будинку в нелегкі післявоєнні роки – з 1945-го по 1947-й – Олесь Гончар жив і писав свої знамениті «Прапороносці». У 1992 році будинок взято під охорону держави як пам’ятку культури. Свого часу тут жила рідна сестра письменника – Олександра Сова, нині покійна, яка з великою любов’ю до свого брата створила і залишила нам у спадок цей музей, «як куточок, де відпочивала його душа, де наступала розрядка від напруг моральних і творчих. Це була молодість, відродження душі для нової творчої праці».

У ці весняні дні до музею-садиби завітало багато гостей: студенти й викладачі ДНУ, вчителі, учні загальноосвітніх шкіл № 9, № 90, № 142, шанувальники творчості письменника. Для гостей провели екскурсію, вони з цікавістю переглядали фотоальбоми, родинні світлини та листи, газетні публікації різних років і твори письменника з дарчими написами, читали й обговорювали щоденникові записи Олеся Гончара.

Студенти факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства ДНУ Карина Андрющенко, Поліна Білоус, Таїсія Вороніна, Лідія Калініна, Дар’я Ковальова, Анна Руденко читали поезії та уривки прозових творів славетного Майстра слова Олеся Гончара.

Племінниця письменника Віра Гаврилівна Сесь, продовжуючи багаторічну традицію своєї матері Олександри Сови, поділилася спогадами про незабутні, дорогоцінні зустрічі з «дядею Сашею», як називали О.Т. Гончара в родині. За родинним столом біля старої груші вона частувала гостей солодощами.

У кабінеті письменника й досі відчувається його незрима присутність, він живе і досі – на портретах, прикрашених вишитими рушниками, у книжках із його автографами, а на письмовому столі лежить аркуш з недописаними думками.

Після читань студенти та учні шкіл, члени родини вшанували пам’ять Олександри Сови покладанням квітів до її могили.

Наталя Щербак,
куратор музею-садиби Олеся Гончара,
методист групи аналізу у сфері
гуманітарної освіти та виховання молоді
ДНУ ім. О.Гончара


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram