Версія для друку

В гостях у клубу «Універсум» – професор Києво-Могилянки

18 березня видавництво Старого Лева та інтелектуальний клуб «Універсум» Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара провели зустріч з письменником, науковцем, доктором філософських наук, професором кафедри філософії та релігієзнавства Національного університету «Києво-Могилянська академія», професором Тарасом Лютим.

Приводом для зустрічі і дискусії став вихід книжки Тараса Володимировича «Корабель шаленців. Нариси з культури несамовитості, глупоти і безрозсудства». Автор понад двадцять років займається проблематикою ірраціонального у філософії і культурі. Але на відміну від його творів академічного характеру («Нігілізм: анатомія Ніщо», «Розумність нерозумного»), «Корабель шаленців» написаний у вигляді есе і має науково-популярну спрямованість. Як зазначив сам письменник, йому було важливо долучити до проблематики шаленства ширше коло читачів, ніж лише професіоналів-гуманітаріів.

Автор відокремлює філософсько-культурну сутність шаленства від її різноманітних патолого-медичних проявів. У цьому сенсі, поза феноменом шаленства неможливо усвідомлювати творчі здібності людини, його власне прагнення до свободи. У книзі показані грані шаленства у релігії, філософії, мистецтві, містицизмі.

Під час зустрічі виникло жваве обговорення проблематики книги, її автор із задоволення відповів на всі запитання.

Тарас Лютий вперше відвідав Дніпро. Незважаючи на сніг і мороз у середині березня, зустріч була дуже теплою.

Сергій Шевцов, професор кафедри філософії,
модератор клубу «Універсум»


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram