Версія для друку

20 лютого – День Героїв Небесної Сотні


Одне з молодих українських свят має непросту історію і важливе значення. Адже воно безпосередньо пов’язане з подіями, що розпочалися в Києві 21 листопада 2013 р. і пізніше отримали назву Революції Гідності, яка спричинила ґрунтовні зміни в суспільно-політичному житті країни, багатьох її громадян. 20 лютого 2014 р. – своєрідна кульмінація Революції Гідності, коли в центрі столиці України відбулися криваві сутички. Цього дня на Інститутській вулиці Києва силові підрозділи розстрілювали протестувальників. Всього за день було до ста жертв, яких згодом назвали «Небесною Сотнею».

11 лютого 2015 р. указом Президента України з метою віддання належної шани патріотизму й мужності громадян, які постали на захист демократичних цінностей та європейського вибору країни, «увічнення великої людської, громадянської і національної відваги та самовідданості, сили духу і стійкості», в Україні було встановлено День Героїв Небесної Сотні, який відзначається 20 лютого. Тож у цей день вшановують Героїв Майдану, який продемонстрував здатність українців до самоорганізації, взаємодопомоги та самопожертви, виявив, що для наших співвітчизників, незалежно від регіону проживання, етнічної належності та мови, найважливішими залишаються людська гідність, прагнення до справедливості та права самостійно обирати свою долю. І хоча події, що, зрештою, утворили феномен Євромайдану, не мають однозначного тлумачення в суспільстві, втім, беззаперечним є той факт, що вони обумовили зростання самоповаги, патріотизму та солідарності громадян України, внесли суттєві корективи в процеси самоідентифікації та творення української політичної нації, засвідчили важливий факт поступового формування в Україні громадянського суспільства.

Доленосні події, що відбувалися в нашій країні в лютому 2014 р., не могли не позначитися на житті багатотисячного колективу нашого університету, який підтримав утвердження в країні демократичних цінностей, ідеалів свободи і справедливості та європейського шляху розвитку України. І підтримав не лише словом. Деякі з викладачів та випускників нашої Alma mater, виконуючи свій громадянській обов’язок та беручи участь у бойових діях на Сході України, вже поклали життя на вівтар Батьківщини, своєї рідної землі. Не можна не згадати і про співробітників та студентів ДНУ – учасників волонтерського руху, які дбають про добробут українських воїнів, допомагають вимушеним переселенцям та біженцям. Не випадково, що саме в нашому університеті створено Центр соціальних ініціатив та волонтерства.

Отже, День Героїв Небесної Сотні, як і День Гідності та Свободи, що відзначається 21 листопада, – це не просто чергові свята в нашому календарі – вони є твердженням ідеалів свободи і демократії, а так само пошаною тих людей, які заплатили життям за свій вибір та активну громадянську позицію.

Олексій Шляхов, завідувач кафедри
української історії та етнополітики


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram