Версія для друку

Кузня української інтелігенції – молодіжний центр змістовного дозвілля

11 лютого у Кузні української інтелігенції Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара пройшов День жінок та дівчат у науці.

З 2-го вересня 2017 р. на базі гуртожитку № 2 Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара діє молодіжний центр «Кузня української інтелігенції». Ідея перетворити залу для самопідготовки, яка є у кожному гуртожитку, на молодіжний центр виникла ще в лютому 2017 р. З лютого по вересень 2017 р. тривала підготовча робота, і з вересня 2017 р. Кузня української інтелігенції відкрила двері для всіх охочих долучитися до інтелектуального дозвілля.

Авторами цієї молодіжної ініціативи є двоє студентів-істориків – Ірина Селезньова та Гліб Стрижко. Коментуючи назву молодіжного центру, Гліб зазначив: «Ми обрали метафоричний вислів у якості назви, який можна розтлумачити так: як метал змінюється і набуває форми під молотом коваля, так само і молодь здобуває знання та лідерські якості через саморозвиток».

Кузня має чималу бібліотеку. Багато українських видавництв та авторів надіслали свої книжки безкоштовно, дізнавшись про задум дніпровських істориків. Також у молодіжному центрі є велика добірка настільних ігор, які дозволяють провести інформативно насичене дозвілля у великій компанії. Деякі ігри з колекції Кузні мають історичне спрямування, наприклад, гра, видана Українським інститутом національної пам’яті до 100-річчя Української національної революції.

Серед заходів, які проходять у Кузні української інтелігенції: кіноперегляди, турніри з настільного тенісу, тренінги щодо міжнародних можливостей для студентів, тренінги з надання першої медичної допомоги, відкриті лекції, спільні перегляди футбольних матчів за участю української збірної, розмовні клуби з англійської мови, відеоекскурсії тощо. Наприкінці кожного тижня волонтери молодіжного центру готують інформаційний дайджест подій на наступний тиждень. Кузня української інтелігенції відкрита не лише для мешканців гуртожитку № 2, а й для всіх студентів ДНУ ім. Олеся Гончара.

«Дуже великим попитом користуються заходи, на яких розповідають про можливості дешевих подорожей, молодіжних освітніх програм та стажувань у Європі. Останній великий захід, проведений у Кузні, – це День жінок та дівчат у науці, який відбувся 11 лютого», – зазначила Ірина Селезньова.

За недовгий час свого існування Кузня української інтелігенції здобула певне визнання серед громадських ініціатив області та України. Зокрема, Гліб та Ірина стали лауреатами обласного конкурсу «Студент року Дніпропетровщини» у номінації «Унікальна номінація року». Кузня української інтелігенції визнана Міністерством молоді та спорту України кращою практикою молодіжної роботи у сфері організації змістовного дозвілля у 2017 р. Також команда Кузні стала фіналістом Всеукраїнського конкурсу соціальних проектів Social Project Awards.

Тож скористайтеся можливістю зробити своє дозвілля змістовнішим та завітайте до Кузні української інтелігенції за адресою: пр.Гагаріна, 38 (гуртожиток №2)!

Валерія Лавренко, доцент кафедри всесвітньої історії


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram