Версія для друку

«Сучасний стан і перспективи розвитку держави і права»

1-2 грудня на базі Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара відбулася IX Міжнародна наукова конференція студентів, аспірантів та молодих вчених «Сучасний стан і перспективи розвитку держави і права».

Організаторами конференції виступили юридичний факультет ДНУ та факультет права м. Білосток, Польща. Крім представників установ-організаторів, до наукового форуму долучилися науковці правових шкіл Університету прикладних наук в Кологнії та Європейського університету Віадріна (Німеччина), молоді науковці, аспіранти, здобувачі, студенти провідних навчальних закладів України.

Науковці, здобувачі та практичні правники обмінялися думками про стан правових реформ у світі та в Україні, вдосконалення юридичної науки, зв’язок теорії і практики, гармонізацію національного законодавства з найважливішими положеннями міжнародного права. При цьому конференція також сприяла встановленню наукових, ділових та особистих контактів між юристами України й інших держав.

До вітального слова були запрошені декан юридичного факультету ДНУ Ольга Соколенко, проректор з наукової роботи Сергій Оковитий, завідувач сектора департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки України Євген Карпенко, начальник Управління реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у м. Дніпро Арзу Василишина.

Активно долучилися до організації конференції й студенти нашого факультету П. Ковтун, А. Прядко, В. Воробйов, І. Герасименко

Науковці піднімали проблемні питання права спільної власності та особистої власності подружжя; розірвання цивільно-правових договорів за законодавством різних країн; сучасних інструментів електронної демократії на місцевому рівні в Україні; визначення поняття «пропаганда безпеки дорожнього руху»; поняття та сфери використання криптовалюти в Україні; проблематики створення антикорупційних судів в Україні; труднощів у доказі злочинів, пов’язаних з використанням комп’ютерних технологій; інституту плебісциту як форми безпосередньої демократії за кордоном.

Сучасний стан українського державотворення вимагає від правознавців всебічного обговорення актуальних проблем вітчизняного права, сутність яких визначена тим, що наше суспільство прагне побудови правової держави європейського зразка. Саме це є головною умовою входження України в європейський правовий простір через реформування вітчизняного правопорядку, удосконалення національного законодавства та адаптації його до нових соціально-політичних і економічних умов.

Складні процеси державотворення і правотворення потребують наукового обґрунтування, виявлення основних тенденцій розвитку суспільних відносин, які вимагають досконалого правового регулювання на внутрішньодержавному рівні під беззаперечним впливом міжнародного права.

Саме цьому відповідають наукові пошуки учасників конференції, що знайшли відображення у їхніх дослідженнях.

Поліна Ковтун,
член оргкомітету конференції


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram