Версія для друку

Студенти за суспільство без насильства

Щорічно, починаючи з 1991 року, в Україні з 25 листопада по 10 грудня проводиться Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства», яка підтримується міжнародною спільнотою та покликана привернути суспільну увагу до проблеми насильства над жінками. Традиційно заходи акції пройшли і в Дніпровському національному університеті імені Олеся.

Тисячі громадян та сотні державних і громадських організацій з-понад 100 країн світу в ці дні активізують свої зусилля заради об’єднувальної мети: підвищення обізнаності співвітчизників про всі форми насильства, створення в окремій державі чи конкретному регіоні соціального простору, вільного від насильства.

Дніпровський національний університет не перший рік бере участь у цій акції, так як на базі нашого закладу вже протягом 15 років діє волонтерський рух, у межах якого здійснюється допомога військовим на сході країни, дітям із родин внутрішньо переміщених осіб, дітям із м. Красногорівка Донецької області, дітям-сиротам, дітям і дорослим з обмеженими можливостями, будинкам для людей похилого віку тощо. Тож цей рік не став виключенням, і Центр соціальних ініціатив і волонтерства ДНУ разом із ГО «Два береги» провели низку заходів у рамках соціального проекту «16 днів проти насильства». Так, на зустрічі для студентів факультету психології цього разу були запрошені радник Міністерства соціальної політики України з питань внутрішньо переміщених осіб у Дніпропетровській області Георгій Бібік, представник Агентства ООН у справах біженців Ірина Павлик, тренерка з прав людини, очільниця ГО «Громадська Палата України» в Дніпропетровській області Наталя Жебрик.

Зокрема, радник Міністерства соціальної політики України з питань внутрішньо переміщених осіб у Дніпропетровській області наголосив на важливості привернення уваги суспільства до проблеми насильства між людьми. «Ця проблема в нашій країні особливо актуальна. Сьогодні багато тисяч людей на сході України та в Криму страждають від насильства. Тільки разом і з любов’ю ми зможемо його подолати», – сказав Георгій Бібік.

Також із промовами перед студентами виступали викладачі й співробітники факультету доценти Зоя Бондаренко, Ірина Кобзєва та Сергій Нетьосов, а ще волонтери груп ДК 17-1 та ДС 17-3 – Анастасія Якимова, Анна Уманська, Надія Кучеренко, Тетяна Волинець і Олександра Осітковська, які докладно розповіли присутнім про гендерне насильство і про те, як йому протидіяти. Окрім того, присутні почули шокуючу статистику щодо насильства в родинах, яка щороку зростає. 90 % випадків домашнього насильства – це насильство чоловіків щодо жінок.

Представник Агентства ООН у справах біженців Ірина Павлик провела зі студентами дискусію з приводу популяризації протидії гендерному насильству в Україні. Всі погодилися, що ця проблема актуальна для нашого суспільства. Але найбільше жахає саме те, що ми настільки вже звикли до різних його проявів, що навіть не помічаємо, коли воно відбувається. Насильство настільки поширилося, що стало нормою сьогодення. Студенти-психологи ДНУ навіть висловили спільну думку, що винна у цьому, насамперед, жінка, яка дозволяє себе пригнічувати в різних сферах життя. Відзначимо, що активною в дискусії була не тільки жіноча частина аудиторії, а й чоловіча. Чоловіки добре розуміли, в чому полягає проблема сучасності, а тому цілковито підтримали думку, що насильству немає бути місця в світі.

Поза тим, майбутні фахівці зі спеціальної освіти під час заходу переглянули і документальний фільм «Між іншим». Він складався з реальних історій українських мігранток в Європі, де вони розповіли, якими мотивами керувалися, коли вирішили змінити місце проживання. «Щодня ми ходимо вулицями, розмовляємо з десятками людей, відвідуємо заходи чи навіть просто сидимо вдома, а в цей час десь трапляються випадки насилля. Ми знаємо про це, але ігноруємо. Побачивши насилля, проходимо повз, не бажаючи влізати в «чуже життя». Гадаємо, що нас це не стосуватиметься. Проте світ непередбачуваний…», – закцентувала увагу під час подальшої дискусії тренер Наталя Жебрик.

Наприкінці семінару всі студенти отримали інформаційну пам’ятку із зазначенням номерів телефонів «гарячої» лінії із питань попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації, а також органів і установ, які працюють у цьому напрямі.

Подібні заходи надзвичайно потрібні й актуальні. Оскільки надають вичерпну інформацію щодо прав та шляхів розв’язання ситуації із домашнім насиллям. Особливо це важливо знати майбутнім психологам і педагогам, які допомагатимуть родинам вибудовувати сімейні стосунки. Отож, любіть Україну, будьте лояльні та бережіть своїх рідних!

Співробітник кафедри педагогіки та спеціальної освіти
Ірина Кобзєва,
студенти факультету психології, волонтерки
Єлизавета Власова, Олександра Осітковська


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram