Версія для друку

Актуальна класика

28 листопада на сцені Дніпровського українського академічного музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка спеціально для студентів Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара пройшла прем’єра сатиричної комедії характерів «Сто тисяч». Вистава відбулася в рамках культурологічного клубу «В гостях у ректора ДНУ» й була організована за участі групи аналізу у сфері гуманітарної освіти та виховання молоді.

«Сто тисяч» – відома п’єса класика української літератури Івана Карпенка-Карого, написана у 1889 році. Головна тема твору – засудження жадоби і жаги до надмірного збагачення. Перед очима глядачів постає сумний приклад заможного селянина Герасима Калитки, який хотів розбагатіти ще більше і підвищити свій соціальний статус. Для цього він обирає два способи. Перший – одружити сина Романа на донці багатого сусіда. Другий – укласти угоду з нечистою силою в особі Невідомого й отримати майже справжні сто тисяч рублів. Що з цього вийшло? Герасим замість багатства втратив практично всі свої статки і ледь не помер від сорому.

Запорукою успіху спектаклю стали майстерна режисура народної артистки України Лідії Кушкової, яка змогла точно передати побут українського села кінця ХІХ століття й характер стосунків «людина і гроші». Глядачі також відзначили майстерну гру акторів, особливо виконавця головної ролі Герасима Калитки – Володимира Носка.

Окрім того, вибір цієї п’єси невипадковий. У ній сучасність перегукується з минулим, і проблеми, присутні за часів Івана Карпенка-Карого, актуальні й тепер. Тому цей твір української класики є повчальним для студентської молоді. Адже переконливо доводить, що з нічого нічого не буває, окрім трагікомічної суєти.

Виставу відвідали близько півтисячі студентів ДНУ імені Олеся Гончара.

Серед глядачів були й студенти-іноземці, для яких вистава стала ще одним дотиком до історії і культури України. Нова зустріч нашого студентства зі світом українського театру стала ще однією важливою подією у вихованні культурної і свідомої молоді. На цьому наголосила відомий мистецтвознавець Валентина Галацька, яка за дорученням керівництва університету привітала колектив театру із вдалою прем’єрою.

Сергій Ляпін,
старший лаборант групи аналізу у сфері
гуманітарної освіти та виховання молоді,
Фото Ігоря Полякова


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram