Версія для друку

Освіта впродовж життя

«Вік живи, вік учись» – такий принцип Форуму «Освіта дорослих і розвиток громадянського суспільства», куди була запрошена співробітник кафедри педагогіки та спеціальної освіти Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, голова громадської організації «Два береги» Ірина Кобзєва. Захід проходив в Українському домі в Києві.

Суспільно-політичні зміни в Україні, перебудова демократичного суспільства на засадах громадянських цінностей потребують реформування національної системи освіти, важливою складовою якої є система освіти дорослих. Сьогодні у Європейському союзі понад 60 мільйонів слухачів охоплені системою доступу до неформальної освіти дорослих, а 2017 рік у Європі визнаний Роком освіти дорослих.

У заході взяли участь Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич, президент Національної академії педагогічних наук України Василь Кремень, представники Посольства Німеччини; регіональний директор DVV International в Україні, Білорусі, Молдові Беттіна Бранд; голова Української асоціації освіти дорослих Лариса Лук’янова; президент Європейської асоціації освіти дорослих Пер Хансен; в.о. завідувача кафедри освіти дорослих і позашкільної освіти Католицького університету Айхштетт-Інгольштадт Тетяна Клуберт.

Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич зазначила, що в XXI столітті дуже важливо постійно підвищувати рівень власних знань та мати можливість перепрофілювання. Тому основну увагу в розвитку освіти для дорослих варто приділяти створенню спеціальних курсів та єдиного простору для професійної взаємодії й обміну досвідом провайдерів освітніх послуг для дорослих.

Під час Форуму Ірина Кобзєва взяла участь у Паралельних сесіях, на яких обговорювались навчальні програми з громадянської освіти та участі внутрішньо переміщених осіб у розбудові громадянського суспільства.

Також у рамках Форуму були оголошені результати Першого загальноукраїнського конкурсу кращих проектів у сфері освіти дорослих в рамках Європейського року освіти дорослих. У номінації «Кращий освітній проект для внутрішньо переміщених осіб та інших вразливих груп населення» конкурсна комісія визнала освітньо-культурний проект «Творчість як антистрес» (друге місце) громадської організації «Два береги». Під час реалізації цього соціального проекту у м. Дніпрі в ньому із задоволенням взяли участь студенти та викладачі факультету психології.

Інформаційно-розвивальні та методичні матеріали й соціальні контакти Форуму будуть корисними для використання у навчально-виховній та громадській роботі, що сприятиме подальшій інтеграції України до світового освітньо-культурного простору.

Кафедра педагогіки та спеціальної освіти


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram