Версія для друку

Психологічна служба як невід’ємна частина освітнього процесу

На базі Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара пройшло засідання секції «Роль психологічної служби ВНЗ у професійному становленні молоді» в рамках Міжнародної науково-практичної заочної конференції «Аспекти гуманізуючого впливу освіти на особистість». Засідання присвячене 25-річчю психологічної служби ДНУ.

На захід завітали керівництво університету, представники міської психологічної служби, громадських організацій, студентського і волонтерського активу університету. Безпосередньо в роботі секції брали участь керівники психологічних служб системи освіти обласних та міських рівнів, практичні психологи центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, практичні психологи ВНЗ I-II та III-IV рівнів акредитації, викладачі, аспіранти.

Підвищення якості психологічних послуг для усіх учасників освітнього процесу вищих навчальних закладів – мета заходу, ініціатором проведення очної секції якого є психологічна служба Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара. Тож учасники секції презентували наукові й практичні здобутки психологічної науки, застосування їх у практичній роботі психологічних служб ВНЗ задля забезпечення гуманізуючого впливу освіти на формування зрілої, гармонійної та професійно компетентної особистості, обмінялися набутим досвідом.

Учасників зібрання привітав проректор з науково-педагогічної роботи у сфері гуманітарної освіти та виховання студентської молоді ДНУ Валентин Іваненко: «Сьогодні генеральною лінією вищих навчальних закладів є, як відомо, створення максимально сприятливих умов для становлення та розвитку особистості – професіонала як суб’єкта самоорганізації власного життя, праці, пізнання, суспільного спілкування, – наголосив Валентин Васильович. – У зв’язку з цим неабияк зростає роль вузівських психологічних служб, покликаних усіляко стимулювати збагачення гуманістичного потенціалу міжособистісних стосунків учасників освітнього процесу, а відтак активно сприяти більш адекватному усвідомленню молоддю шляхів свого особистісного і соціального становлення на етапі професійного навчання, підвищення рівня власної психоемоційної стійкості у подоланні різних життєвих труднощів та негараздів, яких сьогодні більш ніж достатньо в нашому сьогоденні».

Заступник директора з питань психології Дніпропетровського обласного методичного психолого-медико-педагогічного центру в м. Дніпро Віктор Мушинський присвятив свій виступ «організаційно-методичним аспектам діяльності психологічної служби ВНЗ». Він представив модель психологічного супроводу навчання, яка вже запроваджена у навчальних закладах I-II рівнях акредитації, динаміку психічного стану в процесі професійного становлення. Віктор Петрович розповів про чотири види психологічної допомоги: психопрофілактику, психодіагностику, психокорекцію та психотерапію. Щодо самих практичних психологів, то їм також потрібна профілактика професійної деформації, ізольованості, емоційного вигорання. Адже вони повинні бути для інших взірцем врівноваженості, оптимізму, безконфліктності.

У рамках заходу відбулася презентація діяльності психологічної служби ДНУ. Керівник служби Вікторія Лазаренко розповіла про пріоритетні напрями, форми роботи, співпрацю з численними організаціями міста та області, про те, що за 25 років накопичився цінний досвід, і сьогодні триває його збагачення. Психологи ДНУ працюють у різних напрямах, що дозволяє застосовувати найрізноманітніші техніки, які існують у сучасній психології. Вікторія Іванівна відзначила: якщо на початку діяльності спостерігався певний нігілізм по відношенню до психологічної служби, то зараз дедалі більше зростає зацікавленість та кількість звернень від студентів та співробітників університету із проханням провести тренінги з різних питань, наприклад, професійного самовизначення чи попередження паніки в рамках дисципліни «Цивільна оборона», врегулювання конфліктних ситуацій у гуртожитках тощо. Однак, проблемою до сьогодні залишається відсутність чіткого статусу психологічної служби, як і інших психологічних служб ВНЗ.

Як засвідчила робота форуму, розвиток психологічних служб у вищих навчальних закладах є перспективним і необхідним процесом. Під час зустрічі прозвучала пропозиція створити товариство практичних психологів, яка знайшла схвалення в учасників засідання.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram