Версія для друку

Бібліотеки переходять на світову систематизацію документів

Наукова бібліотека Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара провела круглий стіл «Методика переведення систематизації документів з ББК на УДК».

Захід організований на виконання наказу № 929 Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич «Про впровадження Універсальної десяткової класифікації в практику роботи бібліотек».

У круглому столі взяли участь представники 15 бібліотек вишів Дніпропетровської області. Засідання відкрила директор наукової бібліотеки ДНУ Світлана Кубишкіна. Заступник директора Людмила Лучка звернула увагу на мету та завдання процесу переведення університетських книгозбірень на УДК. Зазначимо, що УДК – універсальна десяткова класифікація сьогодні використовується в бібліотеках світу для організації фондів та ведення каталогів. ББК – бібліотечно-бібліографічна класифікація була створена в 1981 році й використовувалась дотепер у вітчизняних бібліотеках.

Основні доповідачі круглого столу є фахівцями у цій галузі, тобто каталогізатори-систематизатори. Завідувач сектором каталогів Т.В. Грибінюк та провідний бібліограф С.Л. Бондаренко підготували змістовні повідомлення з історії УДК та ознайомили присутніх з досвідом роботи нашої бібліотеки як методичного центру. Учасники заходу поділилися власними напрацюваннями із впровадження УДК для циклу гуманітарних наук. Не залишилися поза увагою складні випадки індексації природничої та технічної літератури. Порушені питання викликали жваве обговорення у формі активного діалогу. Ділове спілкування продовжилося за межами круглого столу – у залі каталогів, де запрошені ознайомилися de visu з підготовленими матеріалами початкового етапу процесу впровадження класифікації.

За оцінками учасників, захід став корисною і потрібною формою підвищення кваліфікації та професійного рівня бібліотечних співробітників. Обмін досвідом мав позитивний результат. Спілкування було закріплене отриманням електронних методичних матеріалів: державного стандарту, скороченої версії УДК та Таблиць зіставлення. На думку колег, невирішеним залишається питання відсутності в бібліотеках основного інструменту – нової версії Таблиць УДК.

Людмила Лучка,
заступник директора наукової бібліотеки
ДНУ ім. О. Гончара


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram