Версія для друку

«Захисник Вітчизни – це не тільки професія, а й стан душі»

Напередодні Дня захисника України в Палаці студентів Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара відбувся урочистий захід, під час якого привітали співробітників університету, які захищали суверенітет і територіальну цілісність України на Сході.

Відкрив захід ректор Микола Поляков. «День захисника України – молоде свято (яке разом з тим має глибоке коріння), що припадає на день Покрови Пресвятої Богородиці. В цей день вшановується мужність захисників України. Захист Вітчизни сьогодні став справою честі всіх українців. До 2014 року три покоління українців не знали лихоліття війни. У ХХІ столітті в центрі Європи, де ніхто цього не очікував, почалася кривава війна. Ми є свідками війни під час миру, миру під час війни, – зазначив ректор. – Наш університетський колектив може гордитися тим, що серед нас є люди, які пройшли військові дії на Сході. Ми пишаємося тим, що волонтерський рух був і лишається міцною підтримкою для нашої армії. Університетські волонтери, серед яких чимало жінок, допомагають постраждалим від наслідків збройного конфлікту, організовують військово-патріотичні заходи для молоді. Десятеро випускників ДНУ ім. О. Гончара героїчно загинули під час бойових дій на Сході України. За кожним прізвищем – ціла трагедія, історія, героїзм і пам’ять».

Загиблих випускників ДНУ, які віддали своє життя за свободу рідного краю, вшанували хвилиною мовчання.

Проректор з науково-педагогічної роботи у сфері гуманітарної освіти та виховання молоді ДНУ, професор Валентин Васильович Іваненко оприлюднив урочистий Наказ №814 від 10.10.2017р., згідно з яким було нагороджено 15 працівників університету, які брали участь у військових діях на Сході з початку березня 2014 року. Грамоти отримали: Володимир Іванович Саричев, Анатолій Іванович Пархоменко, Олег Анатолійович Репан, Ігор Михайлович Лакей, Євген Олександрович Заведенко, Олександр Іванович Середюк, Сергій Валерійович Легеза, Сергій Валерійович Гончаров, Олег Вікторович Бойко, Євген Анатолійович Сєтов, Сергій Віталійович Книш, Павло Іванович Мануйленко.

Заступник директора Департаменту соціальної політики Дніпровської міської ради Сергій Васильович Звірко зазначив, що під час військових дій на Сході України загинуло понад 150 мешканців міста. Він також висловив сподівання на те, що дійсні та майбутні випускники ДНУ допоможуть реабілітуватися бійцям АТО.

Ігор Іщенко, голова Ради ветеранів ДНУ, зазначив, що Україні доводиться дорогою ціною платити за власний суверенітет у глобалізованому світі, опинившись на форпості різноспрямованих геополітичних інтересів сусідніх держав та розвиваючись у фарватері демократичного Заходу на противагу авторитарному Сходу. Ігор Васильович наголосив, що двоє випускників університету захищали Донецький аеропорт, який став на певний час неприступною фортецею перед навалою ворогів. Голова Ради ветеранів підкреслив, що «захист мирного життя – це заняття, яке шанувалося в усі часи людської історії» та анонсував на річницю заснування університету – у 2018 році – видання спільної книги спогадів про АТО викладачами-ветеранами ДНУ ім. О. Гончара.

Професор факультету медичних технологій діагностики та реабілітації, підполковник Володимир Саричев, який служив заступником командира батальйону «Кривбас», повідав про власний досвід участі у бойових діях та подякував усім, хто плекає в своєму серці рідну країну.

Під час заходу було презентовано фільм, який студенти факультету систем та засобів масової комунікації та творчі колективи Палацу студентів ДНУ присвятили захисникам України. У цій стрічці доцент кафедри історії України Олег Репан розповідав про те, як сам брав участь у військових діях у 2014 році та надав цінні настанови майбутнім борцям за незалежність.

Урочистий захід супроводжувався виступами талановитої молоді: ансамблю скрипалів «Овація», народної студії сучасного вокалу «Мрія», колективу Палацу студентів «Веселка». Студентки Аліна Гроховська, Катерина Шевчик, Дарія Трокачевська виконували пісні, а Катерина Бражко та Анастасія Дудка мали честь озвучити авторські вірші.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram