Версія для друку

Зустріч зі світом книги в бібліотеці ДНУ

Наукова бібліотека ДНУ ім. О. Гончара традиційно проводить на початку навчального року ознайомчі екскурсії для першокурсників. Серед академічних груп студентів, для яких провели екскурсії, була й група ТЕ-17у фізико-технічного факультету. Відвідування бібліотеки допоможе студентам планувати майбутнє навчання та культурне життя, застосовуючи широкі можливості бібліотеки.

У холі студентів зустріла заступник директора бібліотеки Людмила Лучка. «Щороку, коли до лав Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара приходять нові студенти, університетська наукова бібліотека разом з факультетами бере на себе відповідальність за їхнє студентське життя, – відзначила Людмила Миколаївна. – Вона стає справжнім центром знань, культури, помічником на шляху набуття знань, розширення світогляду. Вересень у бібліотеці дуже напружений – всіх новоприбулих студентів необхідно зустріти, зареєструвати, навчити користуватися бібліотекою, повною мірою використовувати її потенціал. Крім того, ми ще й організовуємо корисні екскурсії для молоді».

Людмила Лучка, як головний гід, розповідала про бібліотеку (у фонді якої зберігається біля ніж 2 млн. примірників), провела студентів залами та пояснила специфіку роботи кожного відділу та його можливості. Студентам запропонували повною мірою користуватися як відділом навчальної, так і відділом наукової літератури, показали, як працювати з каталогом бібліотеки, ознайомили з можливостями дистанційного отримання інформації про фонд бібліотеки, використовуючи Internet. Студенти дізналися про роботу у відділі бібліографії, про можливості відділу іноземної літератури. Ці всі відділи нададуть студентам технічних спеціальностей, насамперед, можливість отримувати знання за обраним фахом, та плідно займатися науково-дослідною роботою. Але сучасні студенти-технарі – ерудовані, висококультурні люди! Виявилось, що вони із великим задоволенням і зацікавленістю стануть відвідувачами відділу художньої літератури, відділу рідкісної книги!

Як цікаво було у відділі художньої літератури! Екскурсія проходила напередодні дня бібліотекаря, і один із тематичних стендів був присвячений цій темі. Завідувач відділу художньої літератури Світлана Соболь підготувала для студентів чудову розповідь про те, як у літературних творах різних жанрів та різних авторів був описаний бібліотекар. При цьому вона коротко і так цікаво говорила про кожну з книжок, де був представлений образ бібліотекаря, що слухачам хотілося одразу розпочати її читати. У відділі рідкісної книги студенти мали змогу взяти в руки екземпляр, якому майже 1000 років. Студенти також побачили книгу надзвичайно малого розміру. Вони оглянули рукотворні книги, примірники, яких в світі залишилися одиниці, а також сучасні унікальні видання. І про кожну з них яскраво розповідали Людмила Лучка і працівник відділу рідкісної книги Катерина Вінокурова. Світ книг відкривався перед юнаками, і дуже хотілося глибше зануритися у море його мудрості.

А після подорожі до світу книжок студенти отримали квитки читачів і зрозуміли, що їхнє майбутнє студентське життя буде міцно пов’язане з бібліотекою.

Доцент кафедри систем автоматизованого управління
фізико-технічного факультету
Тетяна Лабуткіна


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram