Версія для друку

Студенти дискутували про енергоефективність Дніпра

У Палаці студентів Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара пройшла зустріч «Енергоефективність: сучасний тренд чи необхідність?» за участі депутатів Дніпропетровської обласної ради, екологів, громадських діячів, науковців та студентів нашого університету.

Захід проводився у рамках дискусійного клубу, організованого Представництвом ЄС в Україні спільно з Інформаційним центром Європейського Союзу при ДНУ ім. О. Гончара. Сам дискусійний клуб є частиною інформаційного проекту «ЄС: вибір молодого покоління України», спрямованого на поширення інформації про ЄС та процеси євроінтеграції України. Цього року особлива увага в ньому приділяється темам енергоефективності та енергозбереження.

Зокрема, під час зустрічі координатор Інформаційного центру ЄС при ДНУ ім. О. Гончара, доцент кафедри міжнародних відносин Богдан Грушецький представив присутнім напрацювання Європейського Союзу в сфері енергоефективності. А саме розповів про концепцію циркулярної економіки, яка передбачає зменшення відходів в процесі виробництва та збереження ресурсів. Він наголосив, що Україна, взявши на себе зобов’язання з адаптації законодавства до стандартів ЄС, вже робить перші кроки на цьому шляху. Було прийнято два закони: «Про фонд енергоефективності» та «Про енергетичну ефективність будівель», покликані модернізувати житлову інфраструктуру України.

Голова ГО «Зелений світ – Друзі землі» Олексій Ангурець розпочав дискусію про енергоефективність на прикладі проблем Придніпровської ТЕЦ. Він наголосив, що сприяти пошуку найбільш прийнятного для суспільства шляху має громадськість, адже стан навколишнього середовища та процес впровадження відновлювальних джерел енергії є важливим для кожного з нас.

Павло Хазан, депутат Дніпропетровської обласної ради, член постійної комісії обласної ради з питань екології та енергозбереження, розповів про історію впровадження відновлювальних джерел енергії у нашій області. Він підкреслив, що наразі депутатами обласної ради готується стратегія розвитку енергетичної галузі, невід’ємною частиною якої стане відновлювальна енергетика. Позаяк Дніпропетровщина має всі природні умови й промислові потужності для розвитку цієї сфери.

А от експерт житлово-комунальних програм з енергозбереження Громадянської мережі «Опора» Вадим Головченко розповів про різноманітні соціальні програми з енергозбереження: так звані «теплі кредити», що дають змогу утеплити будинок та менше платити за опалення. На прикладі порівняння характеристик ламп розжарювання та LED-ламп він також показав присутнім, як простий перехід на енергоощадливі лампи протягом п’яти років надасть можливість зекономити близько 6000 грн (що є вартістю, наприклад, недорогого ноутбука).

Студенти Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара не лише активно цікавились у експертів програмами енергозбереження, що діють у нашій області, а й запитували про проблеми обліку комунальних ресурсів, дискутували про доцільність утворення ОСББ як способу ефективного використання енергетичних ресурсів. Утім, найбільш жваво учасники заходу обговорювали тему громадської участі та суспільної відповідальності як основу демократичного суспільства.

Інформаційний центр
Європейського Союзу
при ДНУ ім. О. Гончара


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram