Версія для друку

До Міжнародного дня миру

Людина створена природою для миру,

а не для війни;

народжена для радості,

а не для горя…

Франсуа Рабле

21 вересня втретє в Україні пройшла Всеукраїнська акція «День миру in UA», яка націлена сприяти миру та порозумінню в українському суспільстві. Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара єдиний серед ВНЗ Дніпра взяв участь у цьому важливому заході, що свідчить про нашу небайдужість один до одного, до проблеми миру в нашій державі.

Студентка академічної групи ДК-16-1, активістка і волонтерка Марія Педан та голова громадської організації «Два береги», викладач кафедри педагогіки та спеціальної освіти Ірина Миколаївна Кобзєва розповіли усім учасникам заходу про Міжнародний день миру як щорічне свято відмови від насильства й закликали всіх подумати про проблеми сьогодення й шляхи їх вирішення. Також вони відзначили, що студенти-волонтери Центру соціальних ініціатив і волонтерства ДНУ і його керівник доцент Зоя Петрівна Бондаренко, викладачі та студенти-активісти кафедри педагогіки та спеціальної освіті благодійними вчинками сприяють налагодженню взаєморозуміння в суспільстві, адаптації переселенців, соціалізації дітей-сиріт. Під час заходу ми дізнались, що символом миру є голуб з гілочкою оливи у дзьобику. Адже голуб з давніх-давен вважався символом злагоди й добробуту, птахом кохання й ніжності. Гаслом Всесвітнього дня миру є вислів «Пробач, і ти отримаєш мир», що, на нашу думку, теж символічно, адже мир починається з нас самих. Яскраві емоції від почутого, творче натхнення, прагнення до миру студенти факультету психології втілили у тематичних малюнках на тему «Молодь Дніпра за мирне життя». Всеукраїнська акція «День миру in UA 2017» покликана не тільки донести до нас, що ж таке мир, а й розповсюдити його засади всією нашою країною, зробити нас більш обізнаними у цій сфері, закликати нас до небайдужості й до того самого миру!

Студенти факультету психології з навчальних груп ДК-17-1, ДК-16-1, ДК-15-1 (спеціальність «Спеціальна освіта») не змогли залишити без уваги цю подію і вирішили знайти для себе відповідь на запитання «Що ж таке мир?», «Як будувати мир?». Мир для кожного свій. Хтось вважає, що мир – це світ без війни, хтось думає, що мир – це гармонія між людиною й тим, що її оточує, інші ж не визначилися, бо не уявляють, скільки кривавих сутичок трапляється кожен день, скільки людей ризикують своїм життям заради того, щоб ми мали мирне небо над головою, жили з упевненістю в завтрашньому дні. Адже останніми роками слово «мир» втрачає свою абстрактність, стаючи конкретним виявом прагнень, цілей та мрій. Більшість із нас звикли жити у злагоді, проте на сході України триває війна, а щодня сотні й тисячі людей стають жертвами насилля. Ми усі хочемо миру, але часто, не почувши одне одного, починаємо розпалювати нові конфлікти. Чому? Бо будуємо свій мир.

Завжди треба пам’ятати істину: «Хто взяв меч, від меча й загине». Тому завдання української молоді – не тільки підтримувати мир у світі, а насамперед підтримувати мир у самому собі. Отже, все починається з людини. Мир починається з тебе! Молодь за мир! Долучайтесь до цих заходів, друзі, бо в єдності – сила!

Студентки факультету психології
Єлизавета Власова та Марія Демкова


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram