Версія для друку

Зустріч крізь роки й відстані

На традиційну вересневу зустріч «з юністю» до Палацу студентів ДНУ ім. О. Гончара цього року прибуло 64 випускники 1960-го року фізико-технічного факультету. Починаючи з 2000-го, вихованці цього славетного випуску, найвидатнішою постаттю якого є Президент України 1994-2005 років Леонід Кучма, збираються у стінах альма-матер щорічно.

«Думаю, не помилюсь, коли скажу про те, що фізтехівський випуск 1960-го року особливий, тому що саме «шістдесятники» стали тим новим поколінням, представники якого сміливо ламали застарілі стереотипи, були ініціаторами новаторських ідей та починань у суспільно-політичному і економічному житті, повірили у свіжий подих епохи «відлиги», відчули себе свідомими громадянами країни, – відзначив ректор університету, професор Микола Поляков. – Це особливий контингент студентів, в основному з числа дітей трагічного тридцять сьомого, доби передвоєнного і воєнного лихоліття. Та обпалене війною дитинство, неймовірні життєві поневіряння і матеріальні нестатки не знизили, а навпаки, тільки посилили потяг молоді до знань, бажання вчитися у престижному вищому навчальному закладі із загадковим означенням «класичний», зокрема на «секретно-таємничому» фізико-технічному факультеті».

Радість, натхнення, запал енергії на тривалий час – усім цим наповнює довгоочікувана зустріч, відзначають її учасники. Вони люблять ділитися одне з одним спогадами про юність, про насичені студентські роки, розповідати про особисті здобутки й сімейні справи. «Мені цього заряду вистачає, щонайменше, на півроку, – відзначає голова оргкомітету випускників фізтеху-1960 Анатолій Скочко. – Той, хто не приходить сюди, багато втрачає. Сьогодні з’їхалися до ДНУ однокурсники з Києва, Запоріжжя, Жовтих Вод, найбільше, звичайно, з Дніпра та області. У наших лавах є й учасники Другої світової війни, вони старші від нас на десять років. Один із них – 90-річний фронтовик Володимир Микитович Забора – сьогодні з нами. Таких на курсі було близько сорока осіб, звичайно, сьогодні багатьох із них вже немає».

Володимир Чуприна приїхав із Жовтих Вод, щоб побачитися з однокурсниками. «Зустрічі надихають нас до наступного року, наповнюють ентузіазмом, – стверджує Володимир Ілліч. – Багатьох з нашого чисельного випуску, на жаль, уже немає: з 340 осіб залишилося 143. Власне, у Жовтих Водах проживає семеро. До 2000-го року ми зустрічалися через кожні п’ять років, а з 2000-го вирішили збиратися щороку. За цей період я не був всього лише раз. Наш курс виявився дуже дружним. Маємо спеціального довідника, де є інформація про кожного, контакти. Спілкуємося також через Skype, мережу Інтернет. Тож протягом всього життя підтримуємо зв'язок, допомагаємо одне одному, не втрачаємо одне одного з виду».

Протягом цих десятиліть навіть сформувалися «фізтехівські династії». Ректор університету під час урочистостей назвав прізвища деяких випускників ФТФ-1960 та їхніх дітей, які свого часу закінчили ДНУ, а також внуків, які вступили до ДНУ або закінчили його. Так, два сини Аврахова Федора Івановича –– Леонід та Вадим, а також онука Анастасія закінчили ДНУ, онуки Андрій і Микола вступили до ДНУ в 2017 році. Перші лекції їм читав син випускника фізтеху-1960 Володимира Ілліча Тушева – професор Анатолій Володимирович. Донька Вереньова Валентина Володимировича Оксана закінчила ДНУ, онука Аліса вступила до університету в 2017 році на факультет міжнародної економіки. Лекції Алісі Вереньовій читатиме професор Наталя Вадимівна Стукало, онука учителя фізики Віктора Яковича Стукала, який в далекі 1950-ті роки викладав в школі фізику Валентину Вереньову. Дві доньки і син Волосяка Івана Івановича закінчили фізтех. Син Дорошкевича Володимира Костянтиновича закінчив фізтех, онука навчалася в ДНУ. Син Карпенка Петра Никифоровича закінчив фізтех, донька навчалася в ДНУ. Крамаренко Юрій Митрофанович – син і донька навчалися в ДНУ, онук закінчив фізтех. Токарь Іван Федорович – обидва сини закінчили фізтех. Чухаленко Василь Омелянович – обидва сини закінчили фізтех.

Вітаючи однокурсників зі сцени Палацу студентів ДНУ, Леонід Кучма побажав, щоб усі вони зустрілися наступного, ювілейного для університету року. До слова, більшість випускників фізтеху-1960 у 2018-му відзначатимуть своє 80-ліття. «Готуймося до ювілеїв, які нас чекають наступного року. Мені хочеться, щоб усі ми тоді побачилися і сказали одне одному, як добре ми виглядаємо», – закликав усіх Леонід Данилович.

Нагадаємо, під час візиту до ДНУ Леонід Кучма вручив найуспішнішим студентам фізико-технічного факультету іменну стипендію президентського фонду «Україна».

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram