Версія для друку

Освітні можливості ДНУ – для студентів з 15 країн

У Палаці студентів Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара відбулося урочисте вручення дипломів 69 іноземним студентам.

Цього року випускниками ДНУ стали громадяни 15 країн – Азербайджану, Анголи, Вірменії, Гани, Грузії, Йорданії, Камеруну, Китаю, Лівії, Малі, Марокко, Росії, Таджикистану, Туркменістану та Узбекистану. Серед них 65 здобули освіту за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр», 4 – володарі диплому освітньо-кваліфікаційного рівня «спеціаліст». Найбільше випускників 2017 року – з Азербайджану і Туркменістану. Іноземні студенти навчаються сьогодні на кожному з 15 факультетів університету, але більшість – студенти факультетів міжнародної економіки; української й іноземної філології та мистецтвознавства; фізики, електроніки та комп’ютерних систем; біології, екології та медицини; юридичного факультету.

«Сьогодні будемо вручати, у тому числі, два червоних дипломи. Двоє студентів-іноземців спеціальності авіа- та ракетобудування відзначилися тим, що захищали дипломи англійською мовою, інші – російською або українською, – відзначила начальниця відділу підготовки фахівців для зарубіжних країн та академічних обмінів ДНУ Кристина Геті. – Понад 60% іноземних студентів-бакалаврів залишаться, за традицією, в університеті, щоб продовжити навчання в магістратурі, а решта повернуться додому, де матимуть змогу з дипломом бакалавра працювати за фахом. Особливо це стосується представників Туркменістану, часто вони після закінчення бакалавріату викладають у школах своєї країни різні базові дисципліни. Через кілька років навчання в ДНУ іноземні студенти, які приходять до нас ще майже дітьми, стають дорослими, що мають досвід перебування в іншій країні, і в них завжди гарні відгуки про наш університет».

Під час урочистої програми зі сцени Палацу студентів привітали: викладачі кафедри лінгвістичної підготовки іноземців, співробітники відділу підготовки фахівців для зарубіжних країн та академічних обмінів та представники факультетів – декани й заступники деканів по роботі з іноземними студентами. Зокрема, вітаючи іноземних студентів із завершенням важливого етапу в житті, професор фізико-технічного факультету Сергій Давидов відзначив, що ще зовсім недавно на його факультеті іноземні студенти були винятком. «Мені приємно, що технічні спеціальності серед представників інших країн в нашому університеті стають все більше популярними. Передавайте своїм друзям, знайомим, що напрям авіаційної й ракетної техніки в університеті на досить високому рівні, і ми можемо багато чому вас навчити. Запрошуємо усіх вас і ваших знайомих навчатися у ДНУ», – звернувся до випускників-іноземців Сергій Олександрович.

На згадку про себе кілька іноземних вихованців розповіли про вибір країни для навчання та проведені в Україні кілька років життя.

Маймуна Діало з Малі навчалася на факультеті фізики, електроніки та комп’ютерних систем. Дівчині, окрім здобуття освіти в нашій країні, хотілося вивчати українську культуру. «Мені подобаються телекомунікації. Коли повернуся на батьківщину, планую створити власний бізнес у цій сфері, – розповіла Маймуна. – Розумію, що для цього ще потрібно продовжувати навчання, але вважаю, що вже володію гарними базовими знаннями. Звичайно, було важко жити далеко від батьківщини, у країні, в якій не знаєш місцевих жителів. Мені дуже сподобалися українські народні танці, яких навчилася трохи танцювати, а також вразили ваші вишиванки: вони потребують дуже багато роботи. Я навіть придбала собі одну. Побувала протягом років навчання у Львові, Івано-Франківську. При нагоді з задоволенням ще відвідаю Україну».

Ільяс Гурбандурдиєв з Туркменістану навчався на факультеті міжнародної економіки. «Приїхав в Україну за порадою брата, який тут теж навчається, – розповів Ільяс. – У моїй групі ще двоє туркменів, тож є підтримка з боку співвітчизників. За роки навчання потоваришував також з двома одногрупниками-китайцями. Трохи сумував за батьківщиною, але й в Україні дуже сподобалося. Якби випала така можливість, то залишився б тут».

Мейліс Базарбаєв прибув до України з туркменської столиці Ашгабаду, навчався на факультеті фізики, електроніки і комп’ютерних систем, отримав диплом бакалавра, а саме інженера-електронника. «У ДНУ порадив навчатися друг. Хочу відзначити, що протягом років навчання у мене були гарні стосунки з викладачами й одногрупниками, – розповів Мейліс. – Якість освіти у ДНУ найкраща. Після навчання хочу трохи відпочити, потім потрібно відслужити в армії, а вже згодом влаштовуватися на роботу. У мене дуже гарні враження про Україну й Дніпро. Побував також у Полтаві, Києві, Донецьку, ще хотілося б відвідати Одесу, Запоріжжя. У вашій країні жити простіше й краще, тут все є. Люди привітні, ввічливі, приємні. В Україні не так спекотно і вологіше, ніж у нас, наприклад, в Ашгабаді».

Чжа Аньканн з Китаю навчався на факультеті міжнародної економіки. Юнак хотів вивчати російську мову й чув, що Україна – дружна країна. «У ДНУ гарні викладачі, які при виникненні труднощів завжди були готові допомогти, – відзначив Чжа. – Планую, коли повернуся на батьківщину, працювати в найбільших містах країни – Пекіні або Шанхаї».

Садік Брохан з африканської країни Гани навчався на геолого-географічному факультеті, отримав диплом бакалавра. Обрати країну для навчання йому допоміг шкільний учитель, який працював свого часу в Україні. Він порадив юнакові: якщо той хоче стати гарним інженером, то варто поїхати навчатися до України. «Гана займає друге місце з видобутку золота в Африці й 10-е – у світі, тому я вирішив стати геологом, – обґрунтував вибір професії Садік. – В іншій країні головне – люди, які тебе оточують. Якщо оточують хороші люди, а в Україні в мене так і склалося, то ти маєш змогу спокійно жити і займатися тим, чим хочеш. Хотів би також відзначити й прекрасні стосунки, як у сім’ї, у моїй навчальній групі».

Багато студентів-іноземців виявили бажання подякувати зі сцени викладачам за доброту, увагу, індивідуальний підхід, терпіння й готовність завжди допомогти. Вони говорили, що в ДНУ здійснювалися їхні мрії й що університет, у якому вони навчалися, – найкращий.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram