Версія для друку

«Зелене свято Гончарового дитинства»

4 червня представники Дніпровського національного університету відвідали літературно-мистецький захід «Зелене свято Гончарового дитинства», який щорічно проходить у с. Суха на Полтавщині.

Уже стало традицією на Трійцю, біля музею-садиби О. Т. Гончара у Сухій збирати багато гостей, щоб вшанувати пам'ять видатного письменника. Для фахівців ДНУ велика честь побувати там, де проходило дитинство Олеся Гончара – випускника нашого університету. У це мальовниче селище з чарівними, безмежно доброї душі мешканцями після смерті мами привезли двохрічного малюка з Дніпропетровщини до бабусі. Тут він бігав по зеленій травичці босими ногами, збиваючи росу, дихав прозорим чистим повітрям, яке щедро наділило його літературним талантом.

«Вранці на подвір’ї серед зеленої трави розкрились синенькі квіточки петрового батога… Для мене це найкращі квіти українського літа! Чому я їх так люблю? Нагадують мені сухівський степ, дитинство… За далеччю літ – образ святий бабусі…» Або «Трійця! Зелене свято мого дитинства… Як тоді в нас гарно було… Вся наша Суха в клечанні. В хаті м’ята, любисток пахнуть, долівка встелена зеленим, вона теж у пахощах…» Так згадував Олесь Гончар Суху у своїх щоденникових записах, уміщених у книзі «Берегти світло в душі».

На цій священній землі, з великою шаною та любов’ю до творчості Олеся Гончара ми всі звітували про нашу роботу. Нам усім пощастило, що маємо славетного земляка, великого Майстра слова…

На захід завітали керівники Кобеляцької районної адміністрації, ректор Полтавського національного педагогічного університету ім. Короленка професор М. І. Степаненко, професор кафедри української літератури Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара Н. І. Заверталюк, відома письменниця, член Національної спілки письменників України Леся Степовичка.

Нінель Іванівна Заверталюк на святі розповідала про студентські роки Олеся Гончара в нашому університеті. Також Дніпровський національний університет ім. О. Гончара звітував про велику плідну роботу, яка проводиться на факультеті української й іноземної філології та мистецтвознавства, зокрема на кафедрі української літератури: наукові конференції, щорічні Гончарівські читання в іменній аудиторії, покладання квітів до погруддя О. Гончару, встановленого на фасаді корпусу №2 ДНУ (скульптур – народний художник України В.П. Небоженко). Студенти факультету здійснюють глибинні розвідки про творчість письменника, до 100-річчя Майстра науковці кафедри готують перевидання книги про його життєвий і творчий шлях «Сторінки історії: Олесь Гончар» (автори-упорядники І. С. Попова, Н. П. Олійник). Спільно з інформаційним агентством ДНУ створено документальний фільм «У всякого своя доля і свій шлях широкий…». ДНУ з 2008 року носить ім’я свого славетного випускника. Теплі та щирі стосунки склалися дружиною письменника Валентиною Данилівною, яка поповнює безцінними матеріалами архіви аудиторії, яка носить ім’я Майстра.

Кобеляцький районний центр культури і дозвілля підготував цікаву художню програму, а переможці літературного конкурсу «Собори душ своїх бережіть» були нагороджені грамотами.

Родинні й теплі спогади про Олеся Гончара зворушили гостей. За святковим столом гості співали улюблених українських народних пісень письменника. Учасники свята висловили подяку за проведення прекрасного свята директору музею-садиби О. Гончара Т.В. Бондаревській та родині письменника.

Завідувач кафедри української
літератури, доцент Наталя Олійник,
методист Центру гуманітарних проблем
освіти ДНУ Наталя Щербак


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram