Версія для друку

Відкрита лекція від депутата Верховної Ради

Відомий політик, генерал-майор юстиції, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції 2014-2016 рр. Віктор Чумак зустрівся з керівництвом та студентами Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара.

Під час оглядової лекції для студентів-політологів, юристів та соціологів мова йшла про витоки корупції в незалежній Україні, а саме про формування внаслідок роздержавлення майна кланово-олігархічної системи та захист нею своїх інтересів на державному законодавчому рівні, «рецепти» подолання негативного явища та роль молодих лідерів у цьому. Віктор Чумак повідомив студентам, що до 2013 року корупція в Україні була лише абстрактним поняттям. Для того, щоб її подолати, необхідно це явище досконало вивчити. Лектор відзначив, що корупція не є нашим національним та унікальним надбанням: багато країн у свій час змушені були долати труднощі, пов’язані з хабарництвом, та згодом успішно з цим впоралися. Це стосується і США 20-30-х років XX століття, й повоєнної Італії, Румунії, кримінального анклаву Європи – Албанії, яка останнім часом стала привабливою туристичною перлиною. Вивчивши досвід цих країн, провідні фахівці України прийшли до висновку, що для ефективної протидії корупції потрібно запроваджувати, по-перше, жорстке антикорупційне законодавство й, по-друге, створювати нові антикорупційні інституції. На думку Віктора Чумака, в Україні протягом останніх років створені одне з найкращих антикорупційних законодавств у світі, а також надсучасні інституції: Антикорупційне бюро та Національне агентство з питань запобігання корупції. Незважаючи на це, українці досі не відчули суттєвого полегшення. Віктор Чумак вважає, що для позитивних зрушень потрібна еліта, тобто команда завзятих, які поведуть країну вперед. Як було, наприклад, у США, коли до влади прийшов Рузвельт, у Франції – де Голль. Для того, щоб українцям сформувати ефективну команду й усунути таким чином «тромб», який не дає можливості працювати соціальним ліфтам, потрібно створювати нову виборчу систему в Україні та робити вибори дешевими, переконаний Віктор Чумак.

Політик також зустрівся з ректором університету Миколою Поляковим. Микола Вікторович ознайомив гостя із сучасним життям та здобутками ДНУ.

Для довідки. Віктор Васильович Чумак – український юрист, генерал-майор юстиції запасу. Народний депутат України 7-го та 8-го скликань, голова Комітету Верховної Ради з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією (2012—2014), заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції (2014-2016). З 11 грудня 2015 Кабінет Міністрів України призначив Чумака членом Національного агентства з питань запобігання корупції. Був одним з чотирьох офіційних претендентів на посаду Директора Національного антикорупційного бюро України. З 2010 р. — директор Українського інституту публічної політики.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram