Версія для друку

Публічна лекція до Дня Європи «Угода про асоціацію з ЄС: вигоди і виклики для України»

25 травня в Інформаційному центрі ЄС при Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара відбулася публічна лекція кандидата політичних наук, доцента кафедри міжнародних відносин ДНУ ім.Олеся Гончара, заступника директора з наукової роботи ДРІДУ НАДУ при Президентові України Олександра Рудіка на тему «Угода про асоціацію з ЄС: вигоди і виклики для України», присвячена відзначенню Дня Європи. Під час лекції в науково-популярній формі була розглянута Угода про асоціацію між Україною та ЄС, яка є найбільшим міжнародно-правовим документом за всю історію незалежної України та наймасштабнішою міжнародною угодою з третьою країною, коли-небудь укладеною ЄС. У першій частині лекції обговорювалися політичні аспекти Угоди, зокрема, її структура, мета та загальні принципи, взаємні зобов’язання сторін, інституційне забезпечення її виконання, а також значення цього документу для зовнішньої та внутрішньої політики України.

У лекційній частині, присвяченій економічним аспектам Угоди про асоціацію, основна увага була приділена розгляду сутності та особливостей глибокої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі (ГВЗВТ) між Україною та ЄС, яка почала діяти з 1 січня 2016 року. Були стисло проаналізовані вигоди, виклики і ризики першого року функціонування ГВЗВТ для України загалом та національної економіки, зокрема. Також наводилися приклади успішного виконання Угод про асоціацію з ЄС посткомуністичними країнами Центральної та Східної Європи (ЦСЄ), які вступили в Союз у 2004–2013 роках.

Лекція О. Рудіка була побудована на актуальному інформаційному та аналітичному матеріалі, останніх статистичних даних ЄС та України, прикладах європейської інтеграції посткомуністичних країн ЦСЄ. Лекція супроводжувалася відповідною мультимедійною презентацією та викликала широке зацікавлення у присутніх студентів.

Координатор Інформаційного центру ЄС
при ДНУ ім. О.Гончара
Богдан Грушецький


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram