Версія для друку

Дату заснування Дніпра буде змінено завдяки дослідженням університетських істориків

Спираючись на дослідження та археологічні докази істориків Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, міська влада Дніпра прийняла проект рішення про зміну дати заснування нашого міста.

Відповідне рішення прийняте, керуючись Конституцією України та Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», на підставі резолюції X Дніпропетровської історико-краєзнавчої конференції «Історія Дніпровського Надпоріжжя», що проходила на базі ДНУ 21 квітня 2017 року, та листа депутата міської ради Панченка В.Г. Відтепер відлік років міста Дніпро пропонується з 1524 року, а не з 1776 – року заснування Катеринослава.

Нагадаємо, що на основі обговорення актуальних проблем історії Дніпровського Надпоріжжя учасники конференції тоді ухвалили: звернутися до міської ради Дніпра з клопотанням порушити питання про зміну початку літочислення обласного центру з 1776 р. на 1524 р., утвердивши таким чином українське козацьке коріння міста, ведучи його початок від пізньосередньовічного козацького містечка Стара Самарь. Університетські археологи виявили культурний шар ХVІ–ХVІІ ст., в межах якого знайдено цінні сфрагістичні й нумізматичні, господарчі та побутові речі, предмети культу, що свідчать про функціонування тут населеного пункту міського типу з місцевою адміністрацією, економікою, торгівлею та духовно-культурним життям.

Рішення міської ради від 24.05.2017р. «Про уточнення дати заснування міста Дніпра (автор проекту – Панченко В.Г.)

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram