Версія для друку

Зустріч школярів та студентів на історичному факультеті

Міні-конференція, присвячена пам’яткам світової спадщини ЮНЕСКО, яка відбулась 17 травня на історичному факультеті Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, зібрала разом учнів та студентів. Гостями факультету стали учні 10-А класу спеціалізованої школи № 71 художньо-архітектурного напрямку м. Дніпра.

Студентка четвертого курсу історичного факультету Анастасія Кругова організувала школярів, допомогла підготувати доповіді та провести конференцію. Також до організації заходу долучилися однокурсники, зокрема Еліна Оболонська, Світлана Гаркуша, Денис Камишан, Вірослав Цюп’як.

На початку академічної частини ведуча заходу, доцент кафедри всесвітньої історії Ольга Каковкіна запросила учнів познайомитися з факультетом – оглянути кафедру всесвітньої історії, Центр українсько-німецьких досліджень, археологічний музей. В аудиторії учнів привітав декан історичного факультету, доктор історичних наук, професор Сергій Світленко. Він запросив учнів до знайомства з факультетом, який наступного року відзначатиме своє сторіччя разом з університетом: розповів про досягнення, про можливості реалізації не тільки своїх професійних інтересів, а й у цілому прагнень та мрій, та подарував кожному школяреві буклети з інформацією про факультет та правилами вступу до ДНУ.

Також з вітальними словами та запрошенням познайомитися з історичною наукою й життям факультету до гостей звернулися доцент кафедри всесвітньої історії Альберт Венгер та доцент кафедри історіографії, джерелознавства та архівознавства Тетяна Портнова.

Ольга Каковкіна відзначила важливість теми охорони пам’яток культури в сучасному світі та необхідність вивчення світової спадщини, якою опікується ЮНЕСКО. Предметом розмови були пам’ятки світової спадщини в країнах, які умовно можна назвати слов’янськими, оскільки історія їх формування та розвитку пов’язана зі слов’янськими теренами та народами, – Польщі, Чехії, Словаччині, Болгарії, Сербії, Хорватії, Македонії, Боснії і Герцеговині, Словенії, Чорногорії.

Головними доповідачами були учні, теми повідомлень відповідали їхнім профільним студіям у школі. Марина Чалая, розповівши про старе місто Кракова та його таємниці, побажала всім його відвідати, Дар’я Казакевич у доповіді про історичний центр Праги відзначила етапи культурного розвитку чеської столиці, Марія Вітряк у доповіді «Історичний центр міста Спліт та палац Діоклетіана» звернула увагу на надзвичайну стильову строкатість хорватського міста. Учнівські доповіді, які супроводжувалися візуальними презентаціями, були змістовними, цікавими та професійними – відчувалось глибоке розуміння мистецьких особливостей пам’яток, володіння термінологією.

На завершення зустрічі учні та студенти взяли участь у конкурсі на знання пам’яток світової спадщини ЮНЕСКО вказаних країн. Найкращі знання продемонстрували: учні Михайло Кулак, Андрій Білоус, Катерина Лушпа, Дар’я Казакевич, студенти 4 курсу – Вірослав Цюп’як та Світлана Гаркуша.

Цю зустріч учнів зі студентами й викладачами історичного факультету не хотілося б обмежити формальним поняттям «профорієнтаційний захід». Це було цікаве знайомство, спілкування, досвід, важливий для усіх учасників.

Кафедра всесвітньої історії


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram