Версія для друку

Посол США в Україні зустрілася зі студентами ДНУ

Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара відвідала Надзвичайний та Повноважний Посол США в Україні Марі Йованович.

Під час ознайомлювального візиту пані Йованович зустрілася з ректором ДНУ Миколою Поляковим, з яким обговорила досягнення та перспективи двостороннього співробітництва. Зокрема, Микола Вікторович ознайомив поважну гостю з основними напрямами діяльності вишу, станом міжнародного співробітництва з освітніми та науковими установами США, реалізацією програм академічної мобільності, а також перспективами виконання спільних наукових проектів. «ДНУ ім. О.Гончара плідно співпрацює з вищими навчальними закладами та дослідницькими установами Сполучених Штатів Америки, починаючи з 1996 року. Це співробітництво реалізується в рамках двосторонніх угод, виконання сумісних проектів та академічного обміну. Наразі в ДНУ діють три угоди про співробітництво з такими вищими навчальними закладами США, як Державний університет Сема Х’юстона, Джексонський державний університет та Колорадський державний університет. Ми також пишаємося тим, що четверо наших викладачів отримали грант за Програмою академічних обмiнiв iменi Фулбрайта й були направлені до університетів США на стажування. У всесвітньо відомій корпорації «Майкрософт» стажувався і наш студент факультету прикладної математики. Успішно закінчили аспірантуру, захистили свої Ph.D. дисертації і нині працюють в американських університетах ще кілька наших молодих спеціалістів. Тож маємо надію, що ефективна співпраця з американськими колегами надалі тільки поглиблюватиметься, адже для цього, як бачимо, вже є добрі передумови. Підкреслю, що Дніпровський національний університет відкритий до розширення контактів зі своїми американськими партнерами, в тому числі й з Посольством Сполучених Штатів Америки в Україні. А тому ми завжди будемо раді появі нових цікавих проектів для спільної реалізації із американською стороною», – відзначив у бесіді ректор.

У межах перебування в дніпровському університеті американський Посол також провела зустріч зі студентами гуманітарних факультетів. У відвертій розмові з вихованцями факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства, факультету суспільних наук і міжнародних відносин та історичного факультету Марі Йованович поділилася думками про рівень соціально-економічного розвитку України та стан сучасних дипломатичних відносин між нашими країнами. Наприклад, із особливим зацікавленням пані Йованович розповіла про трансформації в українському суспільстві, зауважені нею з часів її першої каденції в Україні на посаді заступника голови дипломатичної місії США. «Вже тоді, в 2001 році, коли я вперше приїхала працювати в Україну, я зрозуміла, наскільки багата ваша країна розумними, гарно освіченими і обдарованими людьми, наскільки цікаве та геополітично важливе місце займає і якими величезними можливостями володіє Україна. І сьогодні я продовжую дивуватися тим позитивним змінам, що сталися у вашому суспільстві за цей час. Приміром, я бачу, наскільки зросла кількість молодих українців, які, отримавши чималий практичний досвід за кордоном, прагнуть використати його задля розвитку і зміцнення рідної держави. І це дуже позитивно для України. Вірю: ваше майбутнє починається сьогодні. Тому саме від вас, активної молоді України, залежить, яку освіту ви здобудете, куди підете працювати, а отже, який внесок зробите в майбутнє своєї країни. Переконана, що продовжуючи процес активних внутрішніх змін, ви обов’язково збудуєте сильну, процвітаючу, демократичну Україну – таку, яку ви і хочете бачити для себе та своїх дітей», – звернулася до дніпровської молоді американський посол. Вона додала, що успішна, безпечна й демократична Україна зажди буде привабливим партнером як для Сполучених Штатів, так і будь-якої іншої країни світу. Також американський дипломат запевнила студентську аудиторію в надійній підтримці США України на шляху реформування та протистояння викликам, які постають сьогодні перед нашою державою.

У свою чергу, наші студенти поцікавилися враженнями пані Посла від дипломатичної роботи в Україні, її прогнозами стосовно майбутнього нашої країни, планами подальшого співробітництва США з Російською Федерацією тощо.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram