Версія для друку

Вікторина юних політологів «Європейське майбутнє України»

У Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара відбулася друга Регіональна вікторина з різних сфер життя сучасного Європейського Союзу. До участі у заході були запрошені учні старших класів середніх шкіл та закладів профтехосвіти Дніпропетровського регіону, які цікавляться проблемами розвитку сучасного ЄС.

У заході взяли участь понад 50 представників шкіл міста Дніпра та Дніпропетровської області, зокрема, з Кам’янського та Марганця. Змагання проходило за сприяння Департаменту освіти і науки Дніпропетровської обласної державної адміністрації та Представництва ЄС в Україні. На урочистому відкритті єврозмагань начальник управління організаційної роботи Дніпропетровської обласної державної адміністрації Сергій Волинець зазначив, що інтерес молоді до розвитку сучасного ЄС відображає вектор розвитку сучасної української держави.

Вікторина відбувалася у 3 тури. Перший передбачав відповіді на тестові завдання, другий – розв’язання креативних квест-завдань. У третьому турі учасники вирішували завдання ділової гри «Складання і захист європроектів». Під час захисту європроектів доцент кафедри політології Андрій Клячин вказав на високий рівень мотивації й підготовки юних політологів.

Тематична програма вікторини включала історію створення та функціонування Європейського Союзу, інформацію про його інститути та центри управління – Єврокомісію, Європарламент, Раду Європи тощо. Також предметом вивчення юних політологів були демократичні політичні відносини всередині ЄС, основні європейські цінності, механізми захисту прав людини, конституційний процес, соціально-політичні проблеми, доля нових членів ЄС. Беззаперечний пріоритет під час змагань отримала угода про асоціацію між Україною та Євросоюзом.

Керівник Інформаційного Центру ЄС при ДНУ, доцент кафедри міжнародних відносин Богдан Грушецький підкреслив необхідність подальшого поширення знань про Європейський Союз на всіх рівнях сучасної освіти. Він зауважив, що процеси євроінтеграції відкривають нові можливості перед активними й підготовленими молодими громадянами України. Завідувач кафедри політології Олексій Третяк відзначив, що майбутні політологи будуть створювати нову генерацію управлінців у багатьох напрямках взаємодії України та ЄС.

У напруженій боротьбі перемогу здобула команда середньої загальноосвітньої школи № 22 м. Дніпро. Переможці були урочисто нагороджені, вони також мали змогу відвідати факультет суспільних наук і міжнародних відносин ДНУ.

Кафедра політології ДНУ вже більше 25 років проводить системну підготовку з питань європейської інтеграції, політичного менеджменту в умовах демократії, політичних комунікацій, антикризового управління. У навчанні широко використовуються методи творчих майстерень, проектний підхід, інтерактивні методи. Студенти-політологи активно спілкуються зі своїми колегами з Польщі, Швеції, Литви. Ознайомлення школярів з європейськими цінностями й політичними реаліями ЄС сприятиме залученню до сфери євроінтеграції нового покоління громадян м. Дніпро і регіону.

Кафедра політології


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram