Версія для друку

Хакатон NASA – 48 годин до перемоги

На базі кафедри космічних інформаційних технологій Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара пройшов Хакатон NASA. Захід, який проходив за підтримки асоціації Noosphere, став стартовим майданчиком для 100 українських студентів, які об’єдналися в 12 команд і презентували свої проекти на глобальному рівні. Партнером виступила компанія EOS (Earth Observing System). В рамках партнерства EOS запропонувала спеціальну номінацію в категорії інтерпретації даних NASA Earth Science з призами для команд в Києві, Дніпрі та Кропивницькому.

Міжнародний хакатон NASA (англ. hackathon, від hacker і marathon) – форум розробників програмного забезпечення, на якому команди спеціалістів різних ІТ-напрямків працюють над вирішенням певних проблем – цього року проходив у 187 містах по всьому світові. Дніпро вперше приймав цей марафон, Україна до нього залучилася лише минулого року. Вітчизняні команди працювали в Києві, Дніпрі, Одесі та Кропивницькому. Загалом до заходу, що має міжнародну назву NASA Space Apps Challenge, долучилися 61 країна та більше 25 тисяч учасників.

Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара представляли дві команди від фізико-технічного факультету та по команді від факультетів фізики, електроніки і комп’ютерних систем та прикладної математики. Протягом 48 годин команди працювали над проектами та їхньою презентацією, що проходила в on-line режимі. У цьому році глобальною темою стала «Земля», тобто вибір напрямків для проектів був досить широким: від геоаналітики даних із супутників, екології до природних і техногенних катастроф.

Тема пожеж, а саме створення комп’ютерних додатків для попередження та інформування про пожежі різних служб та громадян, виявилася дуже актуальною з точки зору молодих програмістів. Одразу дві університетські команди не змовляючись взялися за розробку такого програмного продукту, склавши конкуренцію одна одній.

«Ми пропонуємо комплексну систему, яка буде відображати інформацію про пожежі для служб із надзвичайних ситуацій, пожежних, медичних бригад про займання, а також буде повідомляти звичайних людей про небезпеку в певному районі, – розповіла куратор команди «Інцидент», доцент кафедри радіоелектронної автоматики Світлана Кліменко. – Це буде мобільний додаток на телефон, який може встановити звичайний користувач. Програма буде використовувати супутникові знімки, наші карти, відображатиме усі дороги, медичні заклади, пожежні станції, водоймища, що важливо для пожежних. Ми нанесемо усі небезпечні локації, як то автозаправки, лісові масиви тощо».

Оперативно реагувати на повідомлення про пожежі в соціальних мережах буде мобільний додаток, запропонований командою Sloooopokers факультету прикладної математики: «Щороку наша планета втрачає багато кисню і гектари лісів, через те, що люди не можуть вчасно виявити пожежу. Наш додаток буде аналізувати не тільки супутникові дані, а й дані соціальних мереж. Також нашою «фішкою» буде те, що різні мобільні додатки будуть попереджати людей про небезпеку, не потрібно буде заходити на спеціальний сайт, а будь-яка програма, яка відкрита на смортфоні, сповістить про небезпеку в місці вашої локації», – пояснили Роман Чирка, Іван Пошенюк і Андрій Борисенко.

До складу журі в Дніпрі під головуванням Михайла Рябоконя, співзасновника Noosphere та Noosphere Engineering School, директора з інновацій Noosphere Ventures, увійшли також доктори технічних наук Олександр Петренко, декан фізико-технічного факультету, Володимир Гнатушенко, завідувач кафедри автоматизованих систем обробки даних ДНУ ім.О.Гончара та Олексій Кулик, кандидат технічних наук, в.о. Генерального директора Національного центру аерокосмічної освіти молоді імені О.М. Макарова. Експертами виступили фахівці міжнародних корпорацій ІТ-галузі, а також спеціалісти компанії EOS.

На жаль, університетським командам не вдалося презентабельно представити свої розробки поважним членам журі, тож на Global Awards відібрано два інші програмні продукти. Перше місце посів проект FireProb, який використовує дані НАСА для прогнозування пожежі, що підтвердило актуальність теми, за яку бралися наші студенти. Друга кандидатура – проект FlightSight, який дає можливість дізнатися про місце, над яким летить літак, що буде розважальним і пізнавальним водночас. Третій проект-номінант на міжнародний етап оберуть за підсумками публічного голосування.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram