Версія для друку

Юридичні клініки вишів: практична діяльність майбутніх правників

У Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара відбулася V Всеукраїнська науково-практична конференція «Правоосвітницька діяльність юридичних клінік на базі вищих навчальних закладів». Захід традиційно проводиться юридичною клінікою ДНУ у співпраці з Головним управлінням юстиції у Дніпропетровській області та Дніпропетровським університетом внутрішніх справ.

Започаткована у 2009 році ідея проведення в Дніпровському університеті такого форуму виявилася напрочуд життєздатною і конструктивною. Раз на два роки він об’єднує однодумців із різних куточків України, які на практиці реалізують цікавий феномен української правничої освіти в форматі юридичних клінік. Так, у роботі нинішнього (вже п’ятого за ліком) зібрання взяли участь понад 60 учених та студентів II-V курсів провідних ВНЗ України: з Національного університету «Києво-Могилянська академія», Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, Донецького юридичного інституту МВС України, Тернопільського національного економічного університету, Національного університету «Одеська юридична академія», Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова та інших.

Упродовж трьох днів кращі юристи країни мали можливість обмінятися накопиченим досвідом роботи юридичних клінік, спільно проаналізувати й узагальнити основні тенденції розвитку юридичної клінічної освіти в нашій державі. Свої наукові напрацювання фахівці представляли у двох тематичних секціях: «Юридична клініка як інноваційний напрямок розвитку правової освіти в Україні» та «Актуальні проблеми теорії і практики застосування галузевого законодавства за умови інтеграції до Європейського Союзу». Зокрема, велика увага науковців була приділена дослідженню ролі та значення юридичних клінік в системі освіти і суспільства. У винесених на обговорення доповідях спеціалісти, безумовно, знайшли для себе багато цінного й корисного. Відтак, як влучно зазначив проректор ДНУ з науково-педагогічної роботи у сфері гуманітарної освіти та виховання молоді Валентин Іваненко, ця всеукраїнська конференція, присвячена найактуальнішим питанням правоосвітницької діяльності юридичних клінік в українських ВНЗ, виявила не лише своє теоретичне та практичне, але й важливе суспільне значення. «Думаю, немає потреби зайвий раз говорити наскільки злободенними залишаються сьогодні проблеми формування правової держави, основ громадянського суспільства, цивілізованих форм правової культури, докорінної перебудови правоохоронної й судової систем чи подолання корупції. Для всього цього, звичайно ж, потрібні рішучі кроки на всіх рівнях державної ієрархії і громадськості. А починається все, як відомо, з кадрового забезпечення цієї багатовимірної й надзвичайно відповідальної роботи – підготовки якісно нової генерації фахівців, які працюють справді по-європейськи – чесно, неупереджено, компетентно. А отже, стратегічним завданням для наших юридичних ВНЗ нині має стати прагнення готувати не просто правника з дипломом в кишені, а високоосвіченого, всебічно вихованого спеціаліста, який глибоко усвідомив і органічно сприйняв європейські фахові й морально-етичні цінності та норми», – наголосив Валентин Васильович.

Зазначимо, що з ініціативи ВГО «Асоціація юридичних клінік України» (до якої входить і юридична клініка ДНУ) у рамках конференції також проводилася практична сесія «Формування стандартної якості діяльності юридичних клінік: стратегічний план, моніторинг додержання Стандартів». Ця наукова подія проходила за підтримки Всеукраїнської благодійної організації «Українська Фундація Правової Допомоги», Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та координатора ОБСЄ в Україні. Вона зібрала понад 20 керівників провідних юридичних клінік з усієї країни: Києва, Білої Церкви, Дніпра, Кропивницького, Львова, Миколаєва, Одеси, Харкова, Сєвєродонецька, Сум, Хмельницького та інших міст. Учасників цієї професійної робочої групи тоді привітали представник Міністерства освіти та науки України Уляна Назаровець, виконавчий директор ВГО «Асоціація юридичних клінік» Андрій Галай, засновник юридичної клініки ДНУ, декан юридичного факультету Ольга Соколенко та нинішній директор клініки Олена Забродіна. Серед гостей на пленарному засіданні сесії виступила міжнародний експерт, професор Католицького університету Америки Лея Уортом (Columbus School of Law). У своїй доповіді «Глобальний клінічний рух» науковець закцентувала увагу на нових світових стандартах та вимогах до акредитації закладів, які готують професійних правників. Про те, що юридичні клініки, які з’явилися в Україні в руслі європейської правничої традиції, сьогодні мають відігравати дедалі більшу роль у вихованні нового покоління юристів (особливо у контексті їх практичної підготовки), говорили й інші учасники форуму.

До речі, дуже добре це можна побачити на прикладі юридичної клініки ДНУ, яка цього року відзначає своє перше десятиліття. За цей час вона встигла стати не лише однією з виразних візитівок нашого університету, але й ефективним майданчиком для практичного тренування студентів-юристів у процесі надання безоплатної правової допомоги як соціально вразливим категоріям населення (інвалідам, учасникам АТО, переселенцям), так і співробітникам та студентам ДНУ. Без перебільшень, клініку правової допомоги Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара на сьогодні можна назвати справжнім лідером юридичного клінічного руху нашого регіону.

Розповідає директор юридичної клініки Дніпровського національного університету, доцент кафедри цивільного, трудового та господарського права ДНУ, адвокат Олена Забродіна: «Юридична клініка ДНУ ім. Олеся Гончара є однією з доволі молодих клінік порівняно із світовим чи навіть 20-річним досвідом існування клінічного руху в Україні. Однак, не зважаючи на це, за час діяльності клініки наші студенти-консультанти надали вже близько 700 юридичних консультацій, вони систематично здійснюють правоосвітницькі заходи в середніх навчальних закладах та серед інших категорій населення, зокрема, для працівників ДНУ. Багато клієнтів клініки вже стали її постійними відвідувачами. Серед останніх наших напрацювань хотілося б відзначити, що попри те, що основними нашими консультантами є студенти останніх курсів, чимало студентів-другокурсників висловлюють бажання активно долучитися до роботи в клініці. Для цього вони навіть готові самостійно й раніше навчального плану опановувати знання із різних галузей права. Це не може не тішити, адже це є свідченням позитивних зрушень у ставленні студентів до своєї майбутньої професії, у їхньому бажанні надавати якісні правові послуги, а також у зростанні відповідальності перед людьми, яким вони надають допомогу. Все це, на мою думку, має підвищити рівень довіри звичайних людей до представників юридичного фаху».

Отже, сподіваємося, що наукові діалоги під час форуму допоможуть юридичним клінікам накреслити нові пріоритети для розвитку, а вітчизняній правничій науці загалом – підвищити якість підготовки молодого фахівця-правознавця.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram