Версія для друку

Зоряні шляхи беруть початок у місті Дніпро

XV Всеукраїнська конференція-конкурс науково-дослідних робіт школярів «Зоряний шлях» зібрала на початку травня талановите юнацтво України, яке захоплене космічною тематикою та прагне створювати космічне майбутнє України. Конференція проведена Національним центром аерокосмічної освіти молоді України імені О. Макарова спільно з Дніпровським національним університетом імені О. Гончара.

До здобутків нашої держави в космічній сфері разом із напрацюваннями у створенні перспективних зразків космічної техніки можна повною мірою віднести системну (за багатьма рисами унікальну) роботу з молоддю у напрямі підготовки майбутніх фахівців космічної галузі. Саме в нашій країні створений Національний центр аерокосмічної освіти молоді, який є флагманом у вирішенні таких задач. Саме в Україні роботі з молоддю в цьому напрямі приділяється значна увага в закладах середньої освіти та закладах позашкільної форми роботи. Саме у нас вищі заклади освіти не лише готують для космічної галузі професіоналів високого рівня, а й беруть активну участь у роботі з молоддю шкільного віку. Всеукраїнська конференція-конкурс науково-дослідних робіт школярів «Зоряний шлях» – яскравий приклад цього. Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, що є одним з провідних вищих навчальних закладів, де готують фахівців космічної галузі, вже 15 років є співорганізатором цього заходу. Професорсько-викладацький склад ДНУ бере активну участь у конференції-конкурсу, очолюючи роботу за секційними напрямками (у числі цих фахівців: проф. О.Й. Соколовський, доц. В.Ю. Шевцов, доц. С.О. Білогуров, доц. С.Г. Бондаренко, доц. О.Г. Левицька, доц. Т.В. Лабуткіна, ст. викл. О.В. Колесніченко).

Цього року на конференцію-конкурс було надіслано 98 робіт школярів із восьми областей України (Дніпропетровської, Запорізької, Житомирської, Кіровоградської, Львівської, Херсонської, Чернівецької, Чернігівської). Усього ж учасниками заходу стали близько 150 чоловік (школярі, їхні педагоги, члени конкурсного журі та гості конференції).

Урочисте відкриття заходу розпочав фільм, присвячений ювілею Державного космічного агентства України. Зі вступними словами до учасників звернулися організатори, які зачитали привітальне звернення від Першого космонавта незалежної України Леоніда Каденюка. Потім відбулася цікава доповідь-лекція провідного фахівця Дніпровського планетарію, лектора вищої категорії Людмили Марченко, у якій вона показала велич космосу та людини, а також вразила присутніх невідомими фактами про всесвіт. Після захоплюючого початку учасники взяли участь у роботі секцій конференції.

Як завжди захід відбувся на високому рівні. Роботи, представлені юнацтвом у восьми секціях («Астрономія», «Космічна фізика», «Наукові дослідження в космосі», «Історія космонавтики та ракетно-космічної техніки», «Технічна творчість та ракетно-космічне моделювання», «Космічна медицина», «Природні явища та екологія», «Духовність і космос») вражали оригінальністю, вільним польотом думки авторів, а також глибиною підготовки та аналізу матеріалу. Варто відзначити, що координатори секцій вели свою роботу таким чином, щоб надати можливість юним науковцям відчути справжній дух наукової дискусії, подарувати дітям можливість навчитися представляти свої напрацювання та вести полеміку. Питання доповідачам ставили не лише координатори секцій чи присутні викладачі, а й юні колеги, які неабияк цікавилися й коментували. Тематика робіт була дуже різноманітна. Учасників хвилювали питання космічного сміття, вони пропонували новітні ідеї щодо створення космічної техніки, проводили експерименти з тваринами, здійснювали критичний аналіз походження всесвіту, пропонували та намагалися обґрунтувати новітні гіпотези, збирали й аналізували цікаві історичні факти та інше.

Успіхи учасників конференції та творча і натхненна праця освітян з навчання та виховання такої молоді, справжньої гордості нашої країни, дають впевненість у космічному майбутньому України.

Доцент кафедри систем автоматизованого управління
фізико-технічного факультету ДНУ
Тетяна Лабуткіна


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram