Версія для друку

Обласна конференція «Історія Дніпровського Надпоріжжя» в ДНУ

У десятий раз на базі Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара пройшла обласна історико-краєзнавча конференція «Історія Дніпровського Надпоріжжя». У роботі наукового форуму взяли участь понад 60 учасників, зокрема більше 40 дослідників нашого краю з науково-освітніх, наукових, музейних та громадських організацій та установ із Дніпра, Кривого Рогу, Кам’янського та Кропивницького.

На пленарному та чотирьох секційних засіданнях були розглянуті актуальні та недостатньо вивчені аспекти історії міст і сіл Дніпровського Надпоріжжя, питання суспільно-політичного життя, духовності, культури, освіти та науки, соціально-економічного поступу краю. В центрі уваги обласної конференції була й проблема історії літочислення міста Дніпра, а також події Української революції 1917–1921 рр. у нашому краї, 100-річчя початку якої відмічається цьогоріч та інші.

На основі обговорення актуальних проблем історії Дніпровського Надпоріжжя учасники конференції ухвалили: звернутися до Міської ради Дніпра з клопотанням порушити питання про зміну початку літочислення обласного центру з 1776 р. на 1524 р., утвердивши таким чином українське козацьке коріння міста, ведучи його початок від пізньосередньовічного козацького містечка Стара Самарь. Позаяк університетські археологи виявили культурний шар ХVІ–ХVІІ ст., в межах якого знайдено цінні сфрагістичні й нумізматичні, господарчі та побутові речі, предмети культу, що свідчать про функціонування тут населеного пункту міського типу з місцевою адміністрацією, економікою, торгівлею та духовно-культурним життям.

Декан історичного факультету
професор Сергій Світленко


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram