Версія для друку

Пісні об’єднуються в «Музичне сузір’я України»

Чи поставало у Вас питання: «Навіщо я співаю, кому це потрібно?» На це питання спробували відповісти організатори та члени журі ІІ Всеукраїнського вокального фестивалю «Музичне сузір’я України», який нещодавно відбувся на базі Палацу студентів ДНУ. Фестиваль зібрав більше 40 учасників із 20 куточків нашої країни. Головною умовою організаторів було виконання в конкурсній програмі української пісні.

Студентка ІІ курсу факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства ДНУ Марія Шмідт

Пісенний фестиваль започатковано Дніпровським національним університетом імені Олеся Гончара за ініціативи студентів народної студії сучасного вокалу «Мрія» Палацу студентів ДНУ. В цьому році він відбувся за підтримки Департаменту освіти та науки Дніпропетровської ОДА, а також Президентського фонду Леоніда Кучми «Україна». Підготовка до фестивалю велася кілька місяців. За відеоматеріалами претендентів (а їх було більше 80) оргкомітет обрав 40 найкращих! Київ, Запоріжжя, Житомир, Одеса, Полтава, Харків, Кривий Ріг, Кам’янське і, звичайно, Дніпро та Дніпропетровська область делегували своїх виконавців.

Народна студія сучасного вокалу «Мрія» була не лише основною рушійною силою фестивалю у вирішенні організаційних питань, але й виборола одне з призових місць. «Це було неймовірно важко. Розказати кожному конкурсанту куди йти, де і що знаходиться, а потім бігти перевдягатися в костюм і йти на сцену співати», – розповіла учасниця «Мрії, студентка IV курсу факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства ДНУ Анна Білошевська.

Народна студія сучасного вокалу «Мрія» (керівники – Оксана Рудковська та Дмитро Свинаренко)

У перший день фестивалю відбувалося прослуховування, яке було розділене на два блоки. Воно проходило в Малій залі Палацу, яка перетворився немовби на телевізійну студію для виступів зірок світової естради. Професійні світло та звук допомагали створити справжню вокальну казку.

У першому блоці учасники представляли українську пісню. Виступали як сольні виконавці, так і дуети, тріо, квартети й ансамблі. Кожен виконавець дуже сильно хвилювався, але зміг перебороти свої страхи, вийти на сцену та представити себе на вищому рівні.

На думку Олександри Фіненко, студентки І курсу суспільних наук і міжнародних відносин ДНУ, вже з перших хвилин стало зрозуміло, що буде висока конкуренція: слухаючи нового конкурсанта, глядачі просто затамовували подих від чистих, неймовірно красивих голосів. У другому блоці конкурсанти могли виконати композицію будь-якою мовою. Коли лунали конкурсні композиції стало очевидно, що кожен учасник чи колектив має шанси отримати найвищі бали!

Студентки ДНУ Аліна Гроховська та Катерина Шевчик

Після завершення двох блоків учасники могли почути об’єктивну критику та оцінку виступу від журі. Було багато емоцій і багато порад, як саме конкурсанту варто себе представити, щоб не загубити головне в обраній пісні. «Мені було цікаво послухати поради від суддів. Ці люди пережили багато чого у своїй співочій кар’єрі, тому варто дослухатися до слів професіоналів», – розповіла конкурсантка Аліна Гроховська, студентка V курсу факультету міжнародної економіки ДНУ. До речі, у складі журі були заслужені артисти України, солісти Дніпропетровського академічного театру опери та балету, Дніпропетровської філармонії імені Л.Когана, викладачі вокалу Академії музики імені М. Глінки та Київського університету культури та мистецтв, директори музичних шкіл міста.

Після складного конкурсного дня всі виконавці мали можливість прогулятися містом. Прогноз погоди не лякав нікого. Другий день фестивалю розпочався з яскравого сонця та майстер-класів від шановних членів журі. Можна було побувати на уроці академічного співу та на майстер-класі з естрадного вокалу. Там суворі судді поставали звичайними людьми, які прагнули передати свої вміння, що допоможуть конкурсантам у майбутніх вокальних звершеннях. Так, присутні виконували дихальні вправи необхідні для кожного вокаліста, засвоювали нові вокальні техніки, а ще задавали багато питань, на які із задоволенням відповідали члени журі. «Я знімала все, що казали на майстер-класі. Такого живого спілкування із суддями у мене ніколи не було», – розказала учасниця із Запорізької області Карина Арсентьєва. – До речі, ще однією моєю метою було подивитися на місце мого майбутнього навчання – ваш Університет». Після майстер-класів усі учасники запрошувалися на екскурсію Палацом студентів ДНУ (Потьомкінським палацом) – першою кам’яною будівлею Дніпра.

Головною подією останнього дня стало нагородження конкурсантів, кожен з яких отримав диплом та сувенір із петриківським розписом. Гран-прі фестивалю виборола 16-річна студентка Київської академії естрадно-циркового мистецтва Мар’яна Щербак (Київ). Спеціальні премії від благодійного Президентського фонду Л. Кучми отримали студентки Дніпровського національного університету – Аліна Гроховська (факультет міжнародної економіки) та Катерина Шевчик (економічний факультет) та молодіжний хор при Свято-Тихвінському жіночому монастирі (Дніпро). Громадська організація «Яскрава країна» вручила спеціальні сертифікати житомирянину Євгену Кравчуку та одеситці Наталі Шишкіній.

Студія «Амплуа» (Криворізький комерційно-економічний технікум)

Потім виконавці розпочали великий гала-концерт ІІ Пісенного фестивалю «Музичне сузір’я України». Кожній пісні зал підспівував – так переконливо говорили мовою музики переможці. Цей фестиваль не лише об’єднав співочі таланти, але ще й запевнив кожного: «Ти маєш співати, не зважаючи на жодні перешкоди».

Марія Алексаха,
студентка ІІ курсу
факультет систем і засобів масової комунікації
ДНУ ім. О.Гончара


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram