Версія для друку

У фокусі – актуальні питання сучасної юридичної науки

У Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара в рамках VII наукових читань, присвячених пам’яті академіка В.М. Корецького, пройшла Міжнародна наукова конференція «Актуальні проблеми вітчизняного права». Захід, організований юридичним факультетом ДНУ спільно з Інститутом держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, був присвячений 100-річчю альма-матер.

Учасниками цього наукового зібрання стали більше 50 фахових юристів та науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів Києва, Дніпра, Одеси, Чернівців, а також їхні колеги з Польщі, Молдови та Білорусі.

Поважних гостей привітав ректор ДНУ професор, член-кореспондент НАН України Микола Поляков. «Символічно, що незабаром разом із університетом своє сторіччя відзначатиме і юридичний факультет. Розпочавши свою роботу ще в далекому 1918 році, факультет став одним із провідних центрів класичної університетської освіти і науки в нашому регіоні. За ці роки факультет підготував тисячі досвідчених правознавців – учених, урядовців, громадських діячів, правоохоронців працівників органів виконавчої та судової влади, приватних підприємств, інших сфер громадського та державного життя. Приємно, що і сьогодні на факультеті велика увага приділяється роботі зі студентською молоддю, яка бере активну участь у подібних наукових заходах і часто перемагає у престижних конкурсах. Сподіваюся, численні освітянські і наукові здобутки юридичного факультету тільки починаються. Наприклад, скоро ми очікуємо відкриття на юридичному факультеті спеціалізованої вченої ради, адже кількість аспірантів (молодих практикуючих юристів, які вже мають досвід роботи) у нас постійно зростає. І нинішня конференція є важливим кроком, який наближає нас до цієї події. Тому я бажаю нашим знаним фахівцям – професіоналам правничої справи – щедро ділитися своїм практичним досвідом і теоретичними знаннями і зі студентами, а нашій молоді, в свою чергу, відчути велике захоплення й зацікавленість викладачів та отримати користь від такого професійного спілкування. Відтак, зичу всім учасникам справді цікавої і плідної роботи в ім’я розвитку юридичної науки України», – сказав на відкритті Микола Вікторович.

Також у залі пролунали вітальні слова від директора Інституту держави і права імені В.М. Корецького Національної академії наук України, професора Юрія Шемшученка та представників Міністерства освіти і науки України. У відповідь декан юридичного факультету ДНУ, доктор юридичних наук, професор Ольга Соколенко подарувала почесним гостям примірники фахових видань, авторами яких є наші спеціалісти.

На пленарному засіданні були представлені цікаві доповіді з таких суспільно важливих тем, як: кримінологічне виховання, розвиток правосвідомості й правової культури молоді (завідувач кафедри адміністративного і кримінального права ДНУ Т. Корнякова); реформування системи органів юстиції і створення зручних для населення сервісів (перший заступник начальника Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області О. Захарова); злочинність у районі антитерористичної операції (представники кафедри кримінального права та кримінології Університету державної фіскальної служби України І. Богатирьов і Г. Дідківська); питання законодавчого регулювання адвокатської діяльності в Україні (голова дисциплінарно-кваліфікаційної комісії адвокатури в Дніпропетровській області М. Верба); досвід країн ЄС в застосуванні кримінальної відповідальності до юридичних осіб за вчинення злочинів у сфері економіки (професор кафедри кримінології та кримінально-виконавчого права Національної академії внутрішніх справ С. Мінченко) тощо.

Інші дослідження з загальнотеоретичної юриспруденції та основних галузей права й юридичної науки розглядалися під час роботи дев’яти окремих наукових засідань. Зокрема, професійні дискусії проходили в секціях: «Теорія та історія держави і права; історія вчень про державу та право»; «Конституційне право; муніципальне право»; «Цивільне право і цивільний процес; сімейне право; господарське право, господарсько-процесуальне право»; «Трудове право; право соціального забезпечення»; «Земельне право; аграрне право; екологічне право; природоресурсне право», «Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право», «Кримінальне право та кримінологія; кримінально-виконавче право»; «Кримінальний процес та криміналістика; судова експертиза; оперативно-розшукова діяльність; судоустрій; прокуратура та адвокатура», а також «Міжнародне право; міжнародне публічне та міжнародне приватне право».

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram