Версія для друку

Гончарівські читання в музеї-садибі Олеся Гончара

Традиційним продовженням заходів, що проводить Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара з нагоди Дня народження Олеся Гончара, стали Гончарівські читання у музеї-садибі письменника. Щиро й тепло згадували Майстра у сонячний весняний день учасники й організатори заходу.

Олесь Гончар залишив нам заповіт «берегти собори наших душ», а ми, в свою чергу, свято бережемо пам’ять про великого і відомого всьому світу геніального українського письменника, нашого земляка й випускника університету.

У будинку на вул. Клубній, 25, на околиці міста Дніпра, де проходили читання, в нелегкі післявоєнні роки жив і писав свої знамениті «Прапороносці» Олесь Гончар. Під час екскурсії гостям розповіли, що у 1992 році будинок взято під охорону держави, як пам’ятку культури. Ця садиба належала сестрі письменника – Олександрі Терентіївні Сові, на жаль, нині покійній. Вона з великою любов’ю до брата створила і залишила нам у спадок музей, як куточок, де відпочивав душею Олесь Гончар, де відчував розрядку від моральних і творчих напруг. Це була молодість, відродження душі для нової творчої праці.

У кабінеті письменника й досі відчувається його незрима присутність: Олесь Гончар живе у портретах, прикрашених вишитими рушниками, у книжках із автографами, на письмовому столі лежить недописаний аркуш думок письменника.

На свято завітало багато шанувальників творчості письменника: відома письменниця й перекладач, член Національної спілки письменників України Леся Степовичка, завідувач місцевої бібліотеки Валентина Дмитрівна Вуколова, студенти й викладачі ДНУ, учителі та учні загальноосвітньої школи № 142. Для гостей провели екскурсію, вони з цікавістю переглядали фотоальбоми, родинні світлини та листи, газетні публікації різних років і різні видання творів письменника з дарчими написами.

Гончарівські читання відкрила Леся Степовичка промовою про великого Майстра слова, пристрасно читала уривки із поетичних творів Олеся Гончара, ділилась власними спостереженнями над поетикою його текстів.

Викладачі кафедри української літератури та студенти ДНУ підготували літературну композицію до Гончарівських читань. Свіжо й молодо звучали поезії та уривки з прозових творів Олеся Гончара з уст Наталі Галт, Каріни Андрущенко, Лілі Калініної, Олександри Ткач, Сюзанни Мурадян, Віоли Доніної, Каріни Коденчук, Артура Мартиросяна, Артема Фандікова, Анни Руденко.

Племінниця Олеся Гончара – Віра Гаврилівна Сесь, продовжуючи багаторічну традицію Олександри Терентіївни Сови, поділилася спогадами про незабутні, дорогоцінні зустрічі з «дядею Сашею», як по-родинному близькі називали Олеся Гончара. За столом під знаменитою старою грушею, яка добре пам’ятає Майстра, Віра Гаврилівна щедро частувала гостей солодощами.

Після читань студенти й учні з членами родини вшанували пам’ять Олександри Сови покладанням квітів до її могили.

Наталя Щербак, методист групи аналізу у сфері
гуманітарної освіти та виховання молоді


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram