Версія для друку

Фізична культура і спорт – система формування здорової нації

На кафедрі фізичного виховання та спорту Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Актуальні проблеми фізичного виховання та спорту в сучасних умовах».

Цей захід уже має багаторічний науковий досвід, але цього року він проходив у новому форматі. Були представлені не лише суто теоретичні доповіді, але й доповіді, поєднані з майстер-класами з різних сучасних напрямків фізичної культури та спорту.

З вітальним словом до присутніх звернувся голова конференції, завідувач кафедри фізичного виховання та спорту ДНУ, доктор економічних наук, доцент Володимир Саричев. У своїй доповіді «Проблеми методики підготовки студентів ВНЗ до складання державних нормативів з фізичної підготовленості» він зазначив, що створення комплексної системи з формування здорової нації неможливе без об’єктивного визначення рівня фізичної підготовленості всіх вікових груп населення країни. Обґрунтування, визначення та впровадження оптимального набору індикаторів (нормативів, тестів) для розв’язання цієї проблеми на перших етапах можливе за умов використання як великої кількості тих, хто включений в програму занять фізичною культурою (фізичним вихованням) – всіх здобувачів освіти (від дошкільної до вищої), так і великої частки підготовлених фахівців цієї сфери – вчителів, викладачів, тренерів та інших представників фізкультурно-спортивної громади.

Завдяки злагодженій роботі редакційної колегії під керівництвом доцента Наталії Бачинської до початку заходу були підготовлені і надруковані матеріали конференції, відтак, учасники й гості заходу отримали змогу особисто ознайомитися з новітніми дослідженнями спортивної науки. Зокрема, на конференції розглядалися наукові праці за такими напрямами, як: методика та планування процесу фізичного виховання та спорту в сучасних умовах; національні (традиційні) та нетрадиційні засоби фізичного виховання та спорту; фізичний стан, контроль фізичної підготовки та успішності студентів і спортсменів; професійно-прикладна фізична підготовка; мотивація навчальної та фізкультурно-оздоровчої діяльності; вплив рухової активності на розумову та фізичну працездатність тих, що займаються; підготовка спортсменів; сучасні проблеми фізичного виховання, спорту та здоров’я.

Наприклад, особливий інтерес присутніх викликала доповідь доктора медичних наук, професора Василя Клапчука із Запорізького національного технічного університету «Засіб покращення фізичного стану та його кількісна оцінка за морфофункціональними показниками», а також майстер-класи Євгенії Коваленко (аквааеробіка), Валентини Шевченко, Світлани Хотієнко (пілатес), Марії Присяжної і В’ячеслава Агалакова (кросфіт).

Приємно відзначити й активну участь студентів нашого вишу в підготовці та проведенні практичних досліджень і теоретичних висновків. Велика кількість поданих статей була написана у співавторстві «викладач-студент», що вкотре підтверджує зацікавленість студентської молоді в покращенні своєї фізичної форми і здоров’я шляхом систематичних занять фізичною культурою та спортом.

Загалом, конференція пройшла на високому професійному рівні, зробивши свій безперечний внесок у перспективи подальших досліджень у галузі фізичної культури, студентського спорту та здорового способу життя.

Доцент кафедри
фізичного виховання та спорту
ДНУ ім. О.Гончара
Ірина Головійчук


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram