Версія для друку

Промайнули країни і міста

Під такою назвою у Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара пройшла XX Міжвузівська науково-практична конференція іноземних студентів Дніпра. Захід присвячений пам'яті професора, доктора філологічних наук Любові Прохорівни Столярової.

Традиційно це свято зустрічі іноземних студентів нашого міста проводить кафедра перекладу і лінгвістичної підготовки іноземців ДНУ ім. О. Гончара. Цього року до нашого університету завітали представники чотирьох вищих навчальних закладів: Дніпропетровського національного університету залізничного транспорту імені академіка В. Лазаряна, Придніпровської державної академії будівництва та архітектури, Українського державного хіміко-технологічного університету, Національного гірничого університету. Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара на конференції представляли студенти І-ІІІ курсів та вихованці підготовчого відділення з Еквадору, Китаю, Марокко, Туреччини. Загалом, учасниками науково-практичної конференції у ДНУ були також вихідці з Алжиру, Індії, Монголії, Сирії, Туркменістану та Узбекистану.

«Щороку до нашого міста на навчання приїздять сотні іноземців. І кожен із них – це не просто студент, це представник нової країни, носій нової для нас культури. Усі вони починають вивчати нашу мову, знаходять тут нових друзів і, звичайно ж, знайомлять нас, українців, зі своїми культурами. Від чого ми, безумовно, стаємо багатшими. От і сьогодні ми з нетерпінням чекаємо, що наші іноземні гості розкажуть про географічні та культурні особливості своїх країн. Сподіваємося, з їхніх доповідей ми дізнаємося багато нового й цікавого», – зазначила на відкритті заходу завідувач кафедри лінгвістичної підготовки іноземців ДНУ, доктор філологічних наук, професор Олена Панченко.

Відкривали конференцію господарі – студенти факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства ДНУ, які підготували для гостей яскраві вітальні виступи. Зокрема, в аудиторії пролунали українська народна пісня «Ой, ти місяцю» та сучасна естрадна композиція «Запали вогонь». Національним українським колоритом був пронизаний і відеоролик, який разом переглянули всі присутні. Здається, така художня програма вкотре дала змогу іноземним студентам оцінити мальовничу природу та яскраву культуру країни, в якій вони зараз живуть і навчаються. Прикметно, що найперший виступ вдячних студентів-іноземців був присвячений саме нашому місту: пізнавальну доповідь «Штрихи епохи, люди, пам'ять» про Дмитра Яворницького виголосила студентка з Туркменістану Надіре Кулієва.

А от вже в наступних виступах іноземна молодь знайомила публіку з дорогими саме її серцю місцями. Зокрема, в своїх коротких, але добре проілюстрованих повідомленнях студенти-іноземці розказали про все, чим пишаються їхні рідні країни. З доповідей китайських студентів присутні, наприклад, дізналися про визначні місця і найвідоміші культурні символи Піднебесної (доповіді Ван Лу Лу «Шість чудес Китаю», Чжан Тяньсян «Китай» та Цуй Цитум, Линь Лимижу, Ван Сяодум, Чжу Хунбин «Відпочинок у Китаї: все, що варто знати про подорож до країни»). До захоплюючої мандрівки загадковим Марокко запросили студенти Удда Яхя та Аакрі Хамза (доповіді «Подорож по Марокко» та «Визначні місця Марокко»). Про популярні місця, які варто відвідати в Алжирі, присутнім розповідав Ябед Азеддин (доповідь «Моя Батьківщина – Алжир»). Яскраву екскурсію своєю екзотичною південноамериканською країною провів і студент Каррера Криольо Джефферсон Сталін (доповідь «Туризм в Еквадорі»). А от Азамат Рахматуллаєв з Туркменістану представив інший цікавий тематичний виступ – оригінальну доповідь «Дівчина в червоному – мрія кожного туркменського холостяка».

Певна річ, для декого із доповідачів виступ перед широкою аудиторією та ще й мовою, яку вони тільки-но починають вивчати, став справжнім випробуванням. Проте дружня підтримка колег та викладачів дуже скоро вгамувала хвилювання. Щедрими оплесками представники різних країн подякували один одному за чудову нагоду вчергове відкрити для себе барвисте різноманіття культур нашого світу.

Тож, як закликали самі студенти-іноземці: «Подорожуйте! Цікаве – поруч!»

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram