Версія для друку

Професор Університету Юта прочитав студентам ДНУ лекцію з індійської філософії

Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара відвідав американський доктор індології Раві Моган Ґупта. Для наших студентів професор прочитав лекцію, присвячену виходу в Україні його монографії «Чайтанья-вайшнавська веданта Дживи Ґосвамі: коли знання зустрічає відданість».

Раві Моган Ґупта є доктором філософських наук, професором кафедри релігієзнавства Чарльз Ред університету та керівником релігієзнавчої програми в Університеті Юта. Прикметно, що, вступивши до університету у 13 років, він уже в свої 17 років здобув вищу освіту з філософії та ступінь бакалавра з математики, був нагороджений срібною медаллю – найвищою університетською відзнакою. У 22 роки став одним із наймолодших випускників Оксфордського університету, отримавши ступінь доктора із індології. На сьогодні професор Ґупта – екс-президент Товариства індо-християнських досліджень і співдиректор дослідницького проекту з «Бгаґават-Пурани» в рамках Оксфордського центру досліджень індуїзму. Він також є членом комітету виконавців у Міністерстві розвитку освіти США. Викладає санскрит у Бгактіведанта коледжі, є автором п’яти книжок та багатьох статей.

Приїзд відомого дослідника у наше місто є спільною ініціативою Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара та Міжнародної релігієзнавчої школи вивчення вайшнавізму «Вайшнавська традиція крізь століття», яка в рамках своєї видавничої програми вперше здійснила переклад книги Р.М. Ґупти українською.

«Книга шановного професора Ґупти, насамперед, присвячена темі поєднання традиції і сучасності, науки й духовності, сердечності й інтелектуальності. У ній він детально досліджує, де саме висока духовна думка зустрічається з тим, що ми називаємо наукою. Зазначу, що ця проблема є насправді дуже непростою і для західної, і для східної філософії. Тож, думаю, це видання зацікавить як теологів, так і вчених, які займаються релігієзнавчою думкою. Послухати про це буде корисно і нашим студентам, які в рамках нещодавно відкритої спеціальності «Релігієзнавство» вивчають усі релігійні традиції світу, в тому числі й вайшнавізм», – пояснив завідувач кафедри філософії ДНУ Віктор Окороков.

Про те, що одна з його робіт колись буде перекладена українською мовою, Раві М. Ґупта навіть не мріяв, говорить він сам. «Одного дня я був щиро здивований отримати електронного листа з повідомленням про те, що моя філософська книга вже перекладена українською. Зізнаюся, для мене це стало повною, однак, дуже приємною несподіванкою. Наразі вийшла тільки сигнальна версія примірників, розрахована, скоріше, на внутрішнє коло читачів. Але я знаю, що кількість українців, які вивчають релігійну ведичну традицію, постійно зростає. Тому маю надію, що з часом більша кількість зацікавлених отримає можливість глибше ознайомитися з ідеями Дживи Ґосвамі», – відзначив автор.

Власне, дослідження професора Раві Могана Ґупти присвячене одному з найвидатніших індійських теологів XVI століття Дживі Ґосвамі. У своїй книзі автор послідовно демонструє те, як Джива Ґосвамі тлумачить основні ведантистські положення з перспективи «Бгаґават-Пурани» – одного з трьох найвеличніших текстів індійської цивілізації (поряд із «Махабхаратою» та «Рамаяною»). Аналізуючи коментарі Дживи Ґосвамі, зібрані у праці «Чатухсутрі Тіка», доктор Ґупта в цілому розгортає перед читачами метафізичний контекст центральної для теології послідовників Шрі Чайтаньї (1486-1534) концепції незбагненної природи Господа.

«Я вперше у вашій країні, й скажу, що вона вже принесла мені багато приємних вражень, – розповів Раві Моган Ґупта. – З приємністю можу відзначити дніпровську аудиторію, яка ставила мені по-справжньому розумні й серйозні запитання. В свою чергу, я прагнув донести вашим студентам, що в нинішній час науки і технологій зовсім не варто применшувати важливості гуманітарних наук. Маю переконання (і вчу цьому своїх американських студентів), що метою університету, найперше, має бути створення вселенськи універсальної живої істоти; що освіта сприяє не лише побудові успішної кар’єри, а передусім, формує цілісну особистість», – сказав професор.

Для дніпровських слухачів у Палаці студентів ДНУ Раві Моган Ґупта також прочитав відкриту лекцію «Традиція і сучасність як єднання сердечності та інтелектуальності». Цю ж доповідь професор представив у Посольстві Індії в Україні в Києві.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram