Версія для друку

Україна-Канада: продовження спільної історії успіху

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара відвідав Радник з питань торгівлі Посольства Канади в Україні пан Клінтон Мартін. Для студентів факультетів економіки, міжнародної економіки, суспільних наук та міжнародних відносин ДНУ він провів неформальну презентацію співробітництва Канади та України.

Починаючи свій виступ, іноземний гість відзначив позитивний досвід взаємин між нашими країнами. «Україну й Канаду завжди пов’язували тісні історичні відносини. Насамперед, наші довірливі й надійні взаємини дружби склалися завдяки поколінням українських іммігрантів. Так, минулого року ми відзначали 125-ту річницю першої хвилі української еміграції до Канади. За цей час українська громада не лише стала невід’ємною частиною нашої держави, але й помітно вплинула на її суспільно-політичне і культурне життя. Наразі діаспора українців налічує 2,7 млн. осіб, що становить майже 10% від загальної чисельності населення нашої країни. Відтак, Канада є другою країною у світі (після Російської Федерації) за числом етнічних українців», – наголосив пан К.Мартін. Він також підкреслив, що міцні зв’язки між країнами, виплекані поколіннями українських іммігрантів, нині, вже у ХХІ столітті, посилюються щирою двосторонньою зацікавленістю у створенні збалансованого та взаємовигідного партнерства.

Власне, питанням економічних відносин Канади з різними країнами світу, в тому числі з Україною, й була присвячена основна частина зустрічі. Клінтон Мартін презентував студентам ДНУ інформацію про основних економічних партнерів та напрями торгових відносин своєї країни. Зокрема, він звернув увагу на те, що Канада сьогодні є однією з найбільших торговельних країн у світі, державою з надзвичайно високими бізнес-стандартами, яка зацікавлена в якнайбільшому розширенні кола свого стратегічного економічного партнерства. «Варто зазначити, що вже зараз ми маємо досить продуктивні комерційні відносини з Україною. Це, безумовно, позитивний старт, але ми маємо намір робити ще більше. Тому для того, щоб і надалі залишатися вигідною та цікавою для Канади (та й загалом успішно конкурувати на міжнародному рівні), Україна, на наш погляд, повинна використовувати нові можливості європейської інтеграції. Наприклад, керуючись загальноєвропейськими стандартами, модернізовувати своє виробництво, усувати технологічні бар’єри і виробляти дійсно конкурентноздатну та якісну продукцію; займатися створенням нових підприємств і пошуком нових західних партнерів тощо. Чи то пак, у цілому, більше фокусуватися на знищенні корупції та виробленні чіткої стратегії використання своєї нинішньої геополітичної ситуації», – порадив комерційний консультант.

На переконання канадської сторони, одним із прикладів такого результативного стратегічного вибору України може бути спільна Канадсько-українська угода про вільну торгівлю (CUFTA), започаткування переговорів з якої розпочалося ще в 2010 році. Ця домовленість є важливим етапом у двосторонніх відносинах Україна-Канада, адже відкриваючи нові можливості для ведення бізнесу, вона сприяє цілковитому поглибленню торговельного та економічного співробітництва наших країн. Наразі Угода про вільну торгівлю знаходиться на останньому етапі ратифікації.

Саме про завершення процесу створення зони вільної торгівлі між Україною та Канадою, про її переваги та конкретні очікування на рівні із закордонним гостем дискутували студенти-економісти та міжнародники ДНУ. Приємно вражений їхньою поінформованістю, професійними знаннями та рівнем володіння англійською мовою, фахівець запевнив: розвиток ефективної міжнародної співпраці України з новими економічними партнерами – в руках такої освіченої і креативної молоді. «Упевнений, ви як майбутні власники бізнесу, експортери, економічні консультанти чи дипломатичні представники незабаром самі станете частиною прогресивних рішень й ефективно розвиватимете міжнародні торговельні відносини своєї країни. Тому з самого початку вашої кар’єри будьте сміливими, не бійтесь ризикувати і приймати виклики – це завжди цікаво!» – побажав дніпровським студентам Клінтон Мартін.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram