Версія для друку

«Горизонт 2020»: інформаційні дні в ДНУ

14 грудня спільними зусиллями Національних контактних пунктів Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара та Національного технічного університету «КПІ імені Ігоря Сікорського» було проведено інформаційний день Рамкової Програми ЄС з досліджень та інновацій «Горизонт 2020».

Вщент заповнена аудиторія 313 головного корпусу ДНУ стала свідком початку залучення співробітників до міжнародних проектів восьмої за рахунком Рамкової програми ЄС. Вітальним словом розпочав роботу семінару проректор з науково-педагогічної роботи у сфері міжнародного співробітництва Михайло Д’яченко. Він же і представив доповідачів, поважних гостей із КПІ: керівника НКП КПІ імені Ігоря Сікорського Сергія Шукаєва, координаторів НКП за напрямами «Клімат та ефективність використання ресурсів, включаючи сировинні матеріали» та «Інформаційні та комунікаційні технології» Ігоря Владимирського та Володимира Ткача. Семінар, який тривав понад дві години, був насиченим й цікавим для науковців ДНУ. Характерною ознакою цього було детальне обговорення питань щодо подачі заявок на конкурси за відповідними тематичними напрямами, пошуку партнерів, координації проекту тощо.

15 грудня у інформаційному дні Рамкової Програми ЄС «Горизонт 2020» взяли участь провідні науковці факультетів суспільних наук та міжнародних відносин, української й іноземної філології та мистецтвознавства, міжнародної економіки, психології, економічного, історичного, юридичного факультетів. Доповідачами цього разу були експерти НКП ДНУ Кристина Геті та Михайло Дергачов. Як і напередодні, представлені на семінарі матеріали викликали неабиякий інтерес з боку присутніх.

Наступного тижня, 20 та 21 грудня, заплановано проведення ще двох інформаційних днів. Запрошуємо усіх бажаючих.

Для довідки:

Рамкова програма ЄС з досліджень та інновацій на 2014 – 2020 рр. «Горизонт 2020» є восьмою за рахунком програмою підтримки наднаціональної науки у Європейському Союзі. На відміну від попередніх вона об’єднує програми фінансування наукових досліджень, розробок та інноваційної діяльності, а також відповідних фінансових ресурсів. Програма «Горизонт 2020» є одним з інструментів, за допомогою яких Європейський Союз намагається розв’язати поставлені перед сучасним суспільством виклики.

Метою Програми «Горизонт 2020» є створення науково-технічної основи для прискореного та стабільного економічного розвитку Європи. Програму спрямовано на розв’язання таких задач:

• зростання конкурентоспроможності Європи у світі;

• підвищення занятості населення;

• завершення формування єдиного європейського наукового простору.

Програму формує й адмініструє Генеральний директорат з досліджень та інновацій Європейської комісії разом з галузевими директоратами. Джерело фінансування – бюджет ЄС.

Структура Програми складається з трьох основних пріоритетів (або структурних блоків): «Передова наука» (Excellent Science), «Лідерство у промисловості» (Industrial Leadership) і «Суспільно значущі проблеми» (Social Challenges).

Формування пріоритету «Передова наука» базується на розумінні того, що основою технологічного лідерства є фундаментальні та високоризикові дослідження разом із системою власних наукових кадрів і запрошених спеціалістів, а також створення та підтримка високорозвиненої наукової інфраструктури.

Логіка формування пріоритету «Лідерство у промисловості» обумовлена необхідністю інвестувати у ключові технології, залучати структури приватного бізнесу для фінансування досліджень і розробок, а також збільшувати кількість інноваційних підприємств малого та середнього бізнесу.

Основою пріоритету «Суспільно значущі проблеми» є занепокоєність громадян ЄС станом енергетики, клімату, системи охорони здоров’я, демографією, а також розуміння необхідності комплексного розв’язання цих проблем із залученням економістів, соціологів тощо та необхідності тестування працездатності перспективних розв’язків.

Як правило, проекти є партнерськими, тобто виконуються міжнародним консорціумом партнерів. Консорціум повинен складатись, як мінімум, з трьох організацій із трьох різних країн ЄС або асоційованих до «Горизонту 2020» країн. Усі три юридичні особи мають бути незалежними одна від одної.

Право на отримання коштів у рамках Програми мають юридичні особи, створені у таких країнах:

• держави – члени ЄС;

• асоційовані члени Програми (Албанія, Боснія і Герцеговина, Фарерські острови, Македонія, Ісландія, Ізраїль, Молдова, Чорногорія, Норвегія, Сербія, Туреччина, Швейцарія – лише до частини Програми);

• інші країни, які не є членами ЄС. Загальний перелік зазначається у додатку Робочої Програми з кожної секції.

З липня 2015 року Україна є асоційованим членом Програми «Горизонт 2020», тому має можливість користуватися тими ж привілеями, якими користуються крани ЄС.

Основним джерелом інформації про програму «Горизонт 2020» та одночасно її практичним інструментом для роботи в ній є портал учасника http://ec.europa.eu/research/participants/portal. Для незареєстрованих користувачів він пропонує інформацію про можливості фінансування, правила та процедуру участі у програмі; дозволяє завантажувати нормативну документацію, ознайомитися з часто вживаними питаннями та звернутися до служб підтримки.

Основою інформаційного ресурсу Рамкових програм є сайт CORDIS: http://cordis.europa.eu, призначений для поширення інформації про фінансування проектів та результати їх реалізації.

Національний контактний пункт
програми «Горизонт 2020» при ДНУ ім. О.Гончара


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram