Версія для друку

Волонтери проти ґаджетозалежності

Волонтерський центр Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара презентував власний досвід діяльності щодо зниження ступеня ґаджетозалежності серед школярів міста. Круглий стіл «Волонтерство у контексті превенції ґаджетозалежності» проходив до Міжнародного дня волонтера.

На захід завітало керівництво, студентський та волонтерський актив університету, представники міської ради, громадських молодіжних організацій.

Цього року за сприяння управління освіти департаменту гуманітарної політики міської ради та за активної участі Дніпропетровської обласної благодійної організації «Ангел дитинства» і студентів-волонтерів Центру соціальних ініціатив і волонтерства ДНУ був запроваджений і успішно здійснений навчально-дослідницький проект «Жити реально – жити здорово!» у 17 загальноосвітніх навчальних закладах міста. Про очікувані результати проекту, а саме зниження ступеня ґаджетозалежності серед школярів шляхом заміщення та реорганізації позаурочного часу й розповіли під час заходу як організатори, так і безпосередні учасники експерименту.

Автор і розробник проекту «Жити реально – жити здорово!», студент факультету психології ДНУ Станіслав Брижак зацікавив аудиторію емоційною розповіддю про хід виконання та результати проекту. Студенти-дослідники, занурившись у тему ґаджетозалежності, з’ясували, що надмірне використання ґаджетів має багато негативних наслідків. Серед них розсіяність уваги (діти забувають речі в автобусах; навіть потрапляють під колеса автомобілів, захопившись грою на телефоні чи іншому пристрої), нестача живого спілкування (як наслідок, труднощі з висловлюванням думок), негативний вплив на соціальний інтелект (викривлені соціальні оцінки на зразок: ти «крутий», якщо в тебе дорогий ґаджет), втеча від реальних проблем (з’являється ілюзія, що віртуальний світ комфортніший, ніж реальний), зниження успішності в школі, шкода здоров’ю (від порушення дрібної моторики, кровообігу, харчових звичок до нарцисичних та шизоїдних наслідків (незв’язне мовлення, бідність емоційної сфери), підривання батьківського авторитету (міркування на зразок: чому я повинен слухати того, хто знає менше від мене) та інші. Станіслав відзначив, що акція була спрямована не тільки на дітей, а й на їхніх батьків, і на вчителів. Цікаво, що не всі школи, яким пропонували взяти участь у проекті, погодилися на це. Студенти ДНУ, реалізовуючи проект, виявили, що понад 63% дітей не уявляють свого життя без ґаджетів. За час реалізації проекту волонтери вчили дітей альтернативному дозвіллю, мобільному етикету, прагнули вдосконалити комунікативні й організаторські здібності старшокласників.

За все це подякувала завуч міської школи №11 Юлія Білик, учні якої співпрацювали зі студентами ДНУ. Юлія Олегівна щиро відзначила, що завдяки проекту діти змінилися: «Мої учні стали активнішими, вони зрозуміли, що спілкуватися – легко. Вважаю, що через такі спільні проекти середньої та вищої шкіл ми виховуємо більш активну молодь».

Від імені учнів волонтерам подякував учень 10-го класу 67-ої спеціалізованої школи Артур Лучков.

У рамках круглого столу студентка факультету психології Надія Кириченко зробила презентацію «Волонтерство як стиль життя». Дівчина розповіла про різноманітні напрями та форми діяльності студентів-волонтерів. Це благодійні фестивалі до Дня захисту дітей, поїздки до геріатричного пансіонату, організація інтерактивного театру для дітей з особливими освітніми потребами, робота з воїнами АТО й, зокрема, організація для них концертів у військовому шпиталі (Старокозацька, 63), «майстерня в бібліотеці», волонтерування на залізничному вокзалі в центрі «Вокзал-Дніпро» Фонду оборони країни та багато іншого.

Виразно актуальним, соціально значущим назвав захід проректор з науково-педагогічної роботи у сфері виховання молоді Валентин Іваненко. «Для нас, представників професорсько-викладацького складу університету, ректорату, дуже важливою є позиція сучасної молоді, зокрема студентської молоді! – відзначив Валентин Васильович. – Участь у доброчинній діяльності – це не просто яскравий соціальний феномен, а й стиль життя, який засвідчує високий рівень освіченості, соціальності та культури студентської громади». Валентин Васильович подякував університетським волонтерам за сприяння доброчинним проектам і побажав нових ініціатив та успішних звершень. Найактивніших студентів-волонтерів нагородили подяками Соборного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Центру соціальних ініціатив і волонтерства університету, який також отримав лист-подяку від Соборної районної у місті Дніпрі раді. Керівника Центру соціальних ініціатив і волонтерства ДНУ, доцента Зою Бондаренко та волонтера – студента-магістранта факультету психології Дениса Калюжного відзначено знаком облдержадміністрації «Волонтер Дніпропетровської області».

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram